Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Puolustusyhteistyö ja rahoituskehykset EU-ministerivaliokunnassa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 10.2.2017 9.27
Tiedote 64/2017

EU-ministerivaliokunta linjasi kokouksessaan 10. helmikuuta Suomen kantoja EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan sekä puolustusyhteistyön kehittämisestä, tulevista rahoituskehyksistä sekä etenemisestä Euroopan syyttäjäviraston perustamiseksi.

EU-ministerivaliokunta linjasi, että Suomi edistää jatkossakin aktiivisesti EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikan sekä puolustusyhteistyön kehittämistä. Eurooppa-neuvosto sopi joulukuussa yhteistyön tiivistämisestä Suomenkin ajaman linjan mukaisesti. Päätöksiä tehdään kevään ja kesän aikana ulko- ja puolustusministerien kokouksissa sekä Eurooppa-neuvostossa.

-      Suomen tavoitteena on kehittää ja vahvistaa EU:ta turvallisuusyhteisönä kokonaisvaltaisesti. Pidämme tiiviisti yhteyttä komissioon sekä ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkeaan edustajaan, ja vaikutamme tehokkaasti aloitteiden kehittämiseen ja etenemiseen, pääministeri Juha Sipilä sanoo.

Kokouksessa EU-ministerivaliokunta myös keskusteli ennakkovaikuttamislinjauksista tuleviin rahoituskehysneuvotteluihin. EU:n seuraava rahoituskehyskausi alkaa vuonna 2021.

EU-ministerivaliokunta linjasi myös, että Suomi on valmis Euroopan syyttäjäviraston (EPPO) perustamisen osalta liittymään niiden jäsenmaiden joukkoon, jotka kannattavat asiassa etenemistä jäsenmaiden keskinäisen tiiviimmän yhteistyön kautta, kun asiassa ei näytetä saavutettavan yksimielisyyttä. Vielä ei oteta lopullisesti kantaa Suomen osallistumiseen EPPO:n toimintaan.   EPPO perustetaan, jotta voitaisiin puuttua nykyistä tehokkaammin EU:ta taloudellisesti vahingoittaviin rikoksiin ja vähentää niistä EU:lle ja jäsenvaltioille aiheutuvia taloudellisia tappioita.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kannat koulutus- ja nuorisoneuvostoon (17.2.). Neuvoston on määrä hyväksyä päätelmät nuorille tarkoitetuista Euroopan solidaarisuusjoukoista sekä päätelmät laadukkaan koulutuksen tarjoamisesta kaikille.

Lisätietoja: EU-asioiden alivaltiosihteeri Jori Arvonen, p. 0295 160 315, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia