Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Työryhmältä kahdeksan avainta: Näin teemme Suomesta tekoälyn huippumaan

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 23.10.2017 10.00
Tiedote

Tekoälyn tulevaisuutta Suomessa selvittänyt ohjausryhmä luovutti tänään ensimmäisen väliraporttinsa, Suomen tekoälyaika, elinkeinoministeri Mika Lintilälle. Tutkimusten mukaan Suomi on toisena Yhdysvaltain jälkeen 11 kehittyneimmän maan joukossa, kun arvioidaan tekoälyn tuomaa talouskasvupotentiaalia.

Tätä selittävät Suomen elinkeinorakenne, teollisuuden investointituotepainottuneisuus, julkisen sektorin digitaalisuusaste sekä korkea koulutustaso.

– Suomessa me haluamme olla ja meillä on hyvät mahdollisuudet olla yksi maailman parhaita tekoälyn soveltajamaita. Tekoälyn hyödyntäminen edellyttää kuitenkin tietoisia päätöksiä ja niiden tehokasta toimeenpanoa. Nimittämäni ohjausryhmän laatima Suomen tekoälyaika -raportti toimenpidesuosituksineen antaa ensi askeleet oikeaan suuntaan, linjaa elinkeinoministeri Lintilä.

– On erittäin tärkeää että yksilö ja yhteiskunta pysyvät vauhdissa mukana. Meidän suomalaisten tulee yhdessä yrittää ymmärtää ja etsiä ratkaisuja tekoälymurrokseen, joka vaikutuksiltaan vastaa sitä, miten sähkön käytön yleistyminen muutti maailman 1900-luvulla, ministeri toteaa.

Raportti listaa kahdeksan avainta, joiden avulla Suomi viedään tekoälyaikaan:

1. Kasvatamme tekoälyn avulla yritysten kilpailukykyä
2. Hyödynnämme dataa kaikilla sektoreilla
3. Nopeutamme ja helpotamme tekoälyn käyttöönottoa
4. Varmistamme huippuosaamisen ja houkuttelemme huippuosaajia
5. Teemme rohkeita valintoja ja investointeja
6. Rakennamme maailman parhaat julkiset palvelut
7. Luomme uudenlaisia yhteistyömalleja
8. Nostamme Suomen tekoälyajan suunnannäyttäjäksi
 

– Suomen siirtymistä tekoälyaikaan tuetaan siten, että kuhunkin näistä aihealueista ja mahdollisiin tuleviin aihealueisiin luodaan oma verkostonsa tai työtä tehdään yhdessä jo olemassa olevien verkostojen tai korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa, kertoo tekoälyohjausryhmän puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä.

– Kutsumme eri tahoja laajasti keskustelemaan siitä, mitä tekoälyn ja robotiikan yleistyminen meille tarkoittaa, mitä siltä odotamme ja mihin haluamme päätöksentekijöiden erityisesti kiinnittävän huomiota. Ohjelman edetessä toteutamme eri puolilla Suomea erilaisia tapahtumia ja työpajoja, joissa tekoälyä tuodaan lähemmäs meidän jokaisen arkea, sanoo Ala-Pietilä.

Verkostoihin voi ilmoittautua mukaan ja verkkotyöpajoihin voi osallistua osoitteessa www.tekoalyaika.fi.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä asetti 18.5.2017 tekoälyn ohjausryhmän pohtimaan, miten luotsata Suomi tekoälyä soveltavien maiden kärkijoukkoon. Työryhmän tehtävänä oli löytää merkittävimmät sekä pitkälle tulevaisuuteen ulottuvat että ajankohtaiset toimenpiteet, laajasti yhteiskunnan eri osa-alueilta. Ohjausryhmä luovuttaa loppuraporttinsa huhtikuussa 2019.

Linkkejä:
Suomen tekoälyohjelma: Suomen tekoälyaika
Esitysversio Suomen tekoälyaika -raportista

Kysymyksiä ja vastauksia tekoälystä ja tekoälyohjelmasta

Suomi ja tekoäly alustatalouden aikakaudella -seminaarin verkkolähetys

Seuraa tekoälyaikaa Twitterissä: #tekoälyaika #TEMtekoäly

Tutustu Suomen tekoälyohjelman jatkotoimiin: tekoalyaika.fi

Lisätiedot:
ohjausryhmän puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä, Huhtamäki Oyj, p. 010 686 7885
ohjausryhmä varapuheenjohtaja, osastopäällikkö Ilona Lundström, TEM, puh. 046 9202 344
elinkeinoministerin erityisavustaja Jukka Ihanus, p. 050 463 9929