Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerivaliokunta käsitteli EU:n rahoituskehyksen väliarviointia

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 7.10.2016 9.34
Tiedote 429/2016

EU-ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan 7. lokakuuta vuosien 2014 – 2020 rahoituskehyksen väliarviointia. Väliarvioinnista on määrä sopia vuoden loppuun mennessä. Suomi kannattaa joustavuuden lisäämistä rahoituskehyksen sisällä, jotta EU voi vastata paremmin ennakoimattomiin haasteisiin, joita esimerkiksi muuttoliike on synnyttänyt. Suomi korostaa myös kasvun, työllisyyden sekä investointien tukemista. Lisärahoitusesityksissä tulee aina selvittää mahdollisimman pitkälle rahoituksen uudelleen kohdentamisen mahdollisuudet ja huolehtia siitä, että lisärahoitus toteutetaan rahoituskehyksen kokonaistasoa kasvattamatta.

EU-ministerivaliokunta käsitteli myös esitystä Euroopan strategisten investointien rahaston (ESIR) toimikauden jatkamisesta ja koon kasvattamisesta. Ministerivaliokunta katsoo, että on tärkeää arvioida huolellisesti saavutetut tulokset ennen toimintakauden mahdollista pidentämistä. Suomi painottaa edelleen investointien esteiden purkamista ja yksityisten investointien edistämistä.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta käsitteli ehdotusta Euroopan ulkoisesta investointiohjelmasta. Ministerivaliokunnan mielestä EU:n yhteisiä varoja tulee kohdentaa muuttoliikkeen juurisyiden vähentämiseen tukemalla kasvua, työllisyyttä ja kestävää kehitystä lähtömaissa.

Kokouksessaan EU-ministerivaliokunta linjasi myös Suomen kantoja useisiin neuvostoihin.

Euroryhmä (10.10.) saa tilannekatsauksen Kreikan rahoitustukiohjelmasta ja keskustelee mm. jäsenmaiden alustavista talousarviosuunnitelmista. Ecofin-neuvoston (11.10.) pääaiheita ovat petostentorjunta, terveysjärjestelmien rahoitushaasteet sekä ilmastorahoitus eli tuki kehittyville maille päästöjen hillintään ja sopeutumiseen.

Maatalous- ja kalastusneuvoston (10.10.) on määrä sopia Itämeren kalastuskiintiöistä vuodelle 2017. Suomi tukee esitystä kasvattaa Pohjanlahden silakan kalastuskiintiötä 17 prosentilla. Itämeren pääaltaan sekä Pohjanlahden lohen kiintiöt Suomi pitäisi nykytasolla, ja Suomenlahden lohen kiintiötä Suomi pienentäisi enemmän kuin komissio on esittänyt. 

Oikeus- ja sisäasiainneuvoston (13 -14.10.) keskeisimpiä aiheita ovat muuttoliike, yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän uudistaminen ja esitys Euroopan syyttäjäviraston (EPPO) perustamisesta.

Työllisyys- ja sosiaalipolitiikkaneuvosto (13.10.) pyrkii uudistamaan direktiiviä, joka suojelee työntekijöitä syöpävaaraa aiheuttavilta tekijöiltä sekä sopimaan kalastusalan työtä koskevan sopimuksen täytäntöönpanosta. 

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja Jari Haapiainen (EU-asiat), p. 0295 160 406 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia