Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Statsministerns nyårshälsning

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 31.12.2014 9.00
Tal -

Finland klarar sig nog

Kommer Finland att klara sig? Kommer vi att klara oss? Dessa frågor har varit ytterst aktuella i år. Också i negativ bemärkelse. Tuffa samarbetsförhandlingar på många arbetsplatser, oron för framtiden – det är fullt förståeliga bekymmer för alla finländare och finländska familjer.

Vi finländare är dock som bäst när tiderna är svåra. Med sisu har Finland alltid klarat sig också i svåra situationer. Nu behöver vi sisu. Denna karaktärsfasthet som är kännetecknande för finländarna driver oss till ännu hårdare ansträngningar under svåra tider.

Även om tiderna är hårda klarar vi oss nog. Vi klarade oss under 1990-talets depression och efter den. På samma sätt klarar sig Finland även nu.

Finland genomgår nu tider av hårt arbete. Bara inom politiken står vi inför svåra anpassningsbeslut. Under regeringsperioden har vi redan fattat omfattande beslut för 6,5 miljarder euro. Samtidigt är besluten absolut nödvändiga för att Finland ska vara ett land värt att leva och bo i också för kommande generationer.

Den sittande regeringen har också inlett stora strukturreformer under regeringsperioden. Man måste förstå att detta endast har varit en nödvändig och oundviklig början.

Den kommande våren kommer politiken att präglas av det instundande valet. I det rådande läget förtjänar finländarna mycket klara motiveringar för varje löfte som ges. I vår strama ekonomiska situation skulle jag undvika lösa löften. De kan bli mycket svåra att uppfylla.

Men framför allt förtjänar Finland en ordentlig nystart. I politiken innebär det en enhetlig regeringsbas som klarar av att fatta svåra beslut snabbt. I detta svåra läge förtjänar finländarna det.

Men politiken är bara en del av hur Finland ska sättas i rörelse. Förändringen utgår från oss alla, från varje finländare.

Under det gångna året har jag sett många uppmuntrande exempel. Många exempel på finländarnas stora vilja och förmåga att kämpa.

I skolorna träffade jag tusentals unga som har livet framför sig. Jag manade dem att drömma, kämpa mot cynismen. Att vara sig själva. Då klarar man sig.

Jag har funderat mycket på omtanke. Hur mycket det betyder för oss alla att vi bryr oss om varandra. Det att man aldrig överger en kompis.

Jag minns med värme mina besök i ålderdomshemmen. De anställda och de frivilliga brydde sig. Hjälpte de äldre att klara av vardagen.

Jag har också funderat på det här med att hjälpa. Den glädje som man upplever när man hjälper. När man kan bringa glädje i någon annans liv.

Under året träffade jag människor som arbetade med barn, unga, familjer, studerande, bostadslösa och arbetslösa. Varje möte gav mig krafter och tro på att vi nog klarar oss.

Mitt bland dystra ekonomiska siffror och i en svår säkerhetspolitisk situation är det bra att minnas att allt hänger på oss människor. På var och en av oss. På hur vi bemöter varandra.

För att Finland ska klara sig krävs det omtanke, hjälp och sisu av oss alla. Tillsammans kan vi lyfta Finland. Och tillsammans klarar vi oss.

Alexander Stubb
statsminister