Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

EU-ministerutskottet behandlade Europas asylpolitik och försvarssamarbete

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 12.5.2017 9.07 | Publicerad på svenska 12.5.2017 kl. 14.03
Pressmeddelande 228/2017

EU-ministerutskottet behandlade migrationsfrågor som tas upp till behandling i rådet för rättsliga och inrikes frågor den 18 maj. Ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter i fråga om utvecklingen av EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik och försvarssamarbete. Dessutom fastställde EU-ministerutskottet att Finland kommer att delta i Europeiska åklagarmyndigheten EPPO:s verksamhet.

I fråga om reformen av det gemensamma europeiska asylsystemet diskuterade EU-ministerutskottet solidariteten mellan medlemsstaterna och fördelningen av bördan i undantagssituationer.

EU-ministerutskottet konstaterade att det permanenta strukturerade samarbete som nu är under beredning stärker EU som säkerhetsgemenskap. Finland anser att det permanenta strukturerade samarbetet ska stödja utvecklingen av såväl Finlands försvarsförmåga som EU:s försvarssamarbete. Finland understöder också inrättandet av Europeiska försvarsfonden och förhåller sig positivt till att bevilja mer finansiering för försvarssamarbete ur EU:s budget. Utvecklingen av EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik bör framskrida före juni, då Europeiska rådet vid behov kan ge strategisk handledning med tanke på fortsättningen.

EU-ministerutskottet fastställde att det lönar sig för Finland att delta i verksamheten vid Europeiska åklagarmyndigheten som nu inrättas. I och med att Finland är nettobetalare till EU:s budget ligger det i landets intressen att delta i myndighetens verksamhet, som är inriktad på bekämpning av korruption och missbruk av EU-medel. För närvarande agerar alla EU-länder inte lika effektivt som Finland för att utreda missbruk av EU-medel. I förhandlingarna nådde Finland också sina viktigaste mål bland annat i fråga om vissa nationella myndigheters behörighet. Cirka 20 medlemsstater deltar i Europeiska åklagarmyndighetens verksamhet i samband med att myndigheten inrättas.

EU-ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter i fråga om det beslutsförslag genom vilket allmänna rådet den 22 maj bemyndigar Europeiska kommissionen att inleda förhandlingarna om utträde med Storbritannien och ger de första detaljerade förhandlingsdirektiven till kommissionen.   

Dessutom fastställde EU-ministerutskottet Finlands ståndpunkter inför följande rådsmöten:

  • Allmänna rådet 16.5
  • Rådet för rättsliga och inrikes frågor 18.5
  • Utrikesrådet 15.5
  • Utrikesrådet, försvarsministrarna 18.5
  • Utrikesrådet, utvecklingsfrågor 19.5
  • Informellt möte mellan energiministrarna 18–19.5

Temat för allmänna rådet är förberedelserna inför Europeiska rådets möte i juni. Också frågor som rör rättsstaten kommer att behandlas. I rådet för rättsliga och inrikes frågor behandlas utöver asylpolitik också bekämpning av organiserad brottslighet. Utrikesrådet kommer att diskutera genomförandet av den globala strategin för EU:s utrikes- och säkerhetspolitik på säkerhetens och försvarets område, det östliga partnerskapet och relationerna mellan EU och Afrika. Försvarsministrarna kommer att behandla genomförandet av den globala strategin på säkerhetens och försvarets område och samarbetet mellan EU och Nato. På utvecklingsministrarnas agenda står den externa dimensionen av genomförandet av hållbar utveckling och aktuella humanitära kriser. Huvudtemat för mötet mellan energiministrarna är energieffektivitet som en del av paketet för ren energi.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833 och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli