Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Internationell jämförande utredning om politiskt beslutsfattande till stöd för utvecklandet av statsrådet har publicerats

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 20.10.2016 15.03 | Publicerad på svenska 21.10.2016 kl. 13.25
Pressmeddelande 451/2016

I en jämförande utredning analyseras strukturerna, utvecklingen, styrningsförhållandena och verksamheten på statsrådsnivå i fem länder (Sverige, Estland, Holland, Norge och Nya Zeeland).

Utredningen inbegriper även en omfattande översikt över statsrådets, centralförvaltningens och kommittéarbetets utveckling i Finland samt förändringar under den senaste tiden. Utgående från en omfattande analys av situationen i Finland diskuteras i sista kapitlet likheter och skillnader mellan Finland och andra länder och hur man med hjälp av erfarenheterna i dessa andra länder kan förbättra enhetligheten inom statsrådet i Finland.

De metoder som har använts i utredningen är främst en omfattande litteraturöversikt, forskningslitteratur om de länder som diskuteras och intervjuer med experter inom statsförvaltningen i de olika länderna.

Viljan att samarbeta viktigare än strukturer

I utredningen dras bland annat följande centrala slutsatser:

  • Centralförvaltningens förvaltningsstrukturer har i princip inget egenvärde för statsrådets enhetlighet. Allt beror på hur de centrala aktörerna inom den offentliga politiken och förvaltningen vill samarbeta.
  • En tydlig vision om förvaltningens utveckling och en definition av totalansvaret för utvecklingen skapar kontinuitet för förvaltningsreformer.
  • En strukturell följsamhet i förvaltningsorganisationerna på ministerienivå och en adaptiv förändringskapacitet är fundamentala för en förändringsmottaglig och smidig statsförvaltning. 
  • En klar arbetsfördelning mellan politisk styrning och tjänstemannastyrning främjar verksamhetssätten i ett enhetligt statsråd.
  • Statsrådet blir enhetligt och förvaltningsövergripande endast när beslutsfattandet är tydligt definierat.
  • I den samhällspolitiska beredningen har förvaltningsövergripande kommittéer och utredningsprojekt en betydande roll i synnerhet när man beaktar att de ärenden som bereds kräver legitimitet över partigränserna.
  • Gemensamt för alla länder i utredningen är att finansministeriet har en betydande roll.
  • Den pågående social- och hälsovårds- och landskapsreformen kommer under de närmaste åren att förutsätta omfattande samordning inom det politiska beslutsfattandet och inom centralförvaltningen.

Forskargruppen presenterade den 4 oktober 2016 resultaten av utredningen för Statsrådets utvecklingsarbetsgrupp, som tillsattes av kommun- och reformminister Anu Vehviläinen i februari. Utvecklingsarbetsgruppen, som leds av vicehäradshövding Seppo Tiitinen, kommer att basera sitt fortsatta arbete på resultaten av utredningen. Arbetsgruppen ska före utgången av året lägga fram ett förslag till statsrådsstruktur och till samarbetsmodeller för den högsta statsledningen i förhållande till riksdagen. Statsrådets utvecklingsarbetsgrupp är en del av spetsprojektet för bättre styrning och verkställighet. Ett av målen inom spetsprojektet är att statsrådets och statsförvaltningens styrningsprocesser samordnas med det strategiska regeringsarbetet.

Utredningen är en del av genomförandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan 2016 (tietokayttoon.fi/sv). För genomförandet av utredningen ansvarade Ramboll Management Consulting, och ansvarig ledare för projektet var utvecklingsdirektör, docent Janne Jalava. Ledare för innehållet i utredningen var forskningsdirektör, docent Petri Virtanen (Competence Capital Oy). I forskargruppen ingick dessutom Petri Uusikylä, specialsakkunnig inom statsförvaltningen (Frisky & Anjoy Oy) och docent Seppo Tiihonen.

Statsrådets enhetlighet – en internationell jämförande forskning (på finska)

Mer information om statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet: tietokayttoon.fi/sv

Ytterligare information: Janne Jalava, utvecklingsdirektör, Ramboll Management Consulting Oy, janne.jalava(at)ramboll.com, tfn 040 350 1538, och Jarmo Huotari, konsultativ tjänsteman, finansministeriet, tfn 0295 530 418

Finansministeriets pressmeddelande 4.10.2016