FI SV EN

Statsminister Sipilä och EU:s höga representant Mogherini diskuterade EU:s försvar

Statsrådets kommunikationsavdelning 15.6.2017 15.21 | Publicerad på svenska 15.6.2017 kl. 17.08
Pressmeddelande 296/2017
Statsminister Sipilä och EU:s höga representant Mogherini diskuterade EU:s försvar

Statsminister Juha Sipilä diskuterade i dag i Uleåborg med EU:s höga representant för utrikespolitik Federica Mogherini om utvecklingen av EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik. Den höga representanten Mogherini tackade Finland för det aktiva deltagandet i EU:s försvarssamarbete och utvecklingen av det. Europeiska rådet diskuterar försvarssamarbetet nästa vecka i Bryssel.

- Finlands linje är ambitiös och vi hoppas på framsteg även när det gäller permanent strukturerat samarbete. Diskussionen med den höga representanten Mogherini var givande. Jag tog upp Finlands prioriterade projekt, såsom rymdsamarbete och kompetens i frågor som rör hybridfenomen. Jag hoppas att vi får så många partner som möjligt med i våra projekt, sade statsminister Sipilä.

- Jag berättade för Mogherini om mitt telefonsamtal med Frankrikes president Emmanuel Macron i måndags. Också president Macron anser att det är mycket viktigt att utveckla EU:s gemensamma försvar. Det är viktigt att Finland, som aktivt deltar i utvecklingen av EU:s försvarspolitik, upprätthåller en aktiv och fungerande dialog med Frankrike, konstaterade Sipilä.

Även utrikesminister Timo Soini, EU:s kommissionär med ansvar för arktiska frågor Karmenu Vella och Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland deltog i lunchen med statsminister Sipilä som värd. Under lunchen diskuterades också arktisk politik, Ryssland och Förenta staterna.

Statsminister Sipilä deltog även i evenemanget ”Hållbar utveckling i Arktis – på jakt efter innovativa lösningar” i Uleåborg. Evenemanget syftar till att aktivera diskussionen om EU:s arktiska politik som en del av de internationella relationerna och utvecklingen av EU:s arktiska områden.

Ytterligare information: Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833 och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

Fotografier till mediernas förfogande