Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet
Iståndsättningen av förorenade markområden har stor exportpotential

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 27.2.2017 10.35 | Publicerad på svenska 27.2.2017 kl. 15.03
Pressmeddelande 86/2017
Finland har expertis om sådana metoder för forskning, riskbedömning och riskhantering av skadliga ämnen som behövs vid iståndsättning av förorenade markområden. © Vanessa Riki

I Europa finns 2,5 miljoner markområden som misstänks vara förorenade eller som har konstaterats vara förorenade. Särskilt i utvecklingsländerna har problemen uppmärksammats globalt först nu, och det finns ett stort behov av kunnande om detta, vilket framgår av en ny rapport av Finlands miljöcentral som behandlar hållbar riskhantering av förorenade markområden.

Den globala marknaden för iståndsättning av förorenade markområden och vattendrag har bedömts växa från cirka 60 miljarder euro till 80 miljarder euro inom fem år. Tillväxten är särskilt kraftig i Kina, Latinamerika och Asien.  

Till exempel i Kina beräknas 16 procent av marken, nästan en femtedel av jordbruksmarken och en tiondedel av skogs- och betesmarken vara förorenad. Som en följd av detta har Kina satt upp ett mål om att 95 procent av markområdena ska iståndsättas före 2030, eftersom den ökade urbaniseringen och industrialiseringen kräver att nya markområden tas i bruk. 

Finland har goda förutsättningar för att exportera iståndsättning av förorenad mark, bl.a. metoder för forskning, riskbedömning och riskhantering av skadliga ämnen, digitalisering av datainsamling samt byggnadstekniska riskhanteringslösningar.

Genom prognostisering kan man göra betydande besparingar inom iståndsättningsverksamheten

”Hörnstenen i det finländska kunnandet på den inhemska marknaden måste stärkas genom att utveckla hållbara verksamhetsmodeller och iståndsättningsförfaranden som lämpar sig för export”, säger gruppchef Outi Pyy från Finlands miljöcentral. 

Målet för den hållbara iståndsättningen är att man vid riskhanteringen av förorenade markområden ska använda metoder som är kostnadseffektiva och som sparar på naturresurserna, minimerar de skadliga miljöeffekterna och främjar kretsloppsekonomin.

”I Finland används årligen 50―100 miljoner euro för undersökning och iståndsättning av förorenade markområden. Denna verksamhet blir effektivare om man kan uppskatta behovet av iståndsättning av förorenade markområden redan vid planeringen av markområdenas användning. Om iståndsättningslösningarna utvecklas och blir hållbarare kan man spara betydande summor - enligt en preliminär uppskattning minst 20 miljoner euro per år”, säger Pyy. 

Orsakerna till att jorden förorenas både runt om i världen och i Finland är bl.a. den bristfälliga avfallshanteringen och de olagliga avstjälpningsplatserna samt att skadliga ämnen hamnar i jorden som en följd av industrin och förvaringen av kemikalier och olja. De vanligaste skadliga ämnena är oljeprodukter och tungmetaller.

Projektet för hållbara riskhanteringsmetoder för förorenade markområden hade som mål att öka kunnandet om sådana lösningar för riskhantering som är hållbara och som främjar kretsloppsekonomin. Tillsammans med aktörerna inom branschen utredde man de medel med vilka lösningarna för riskhantering av förorenade markområden kan styras mot en mer konkurrenskraftig kretsloppsekonomi.

En del av de nya verksamhetsmodellerna förutsätter att myndighetsförfarandena förändras och regleringen utvecklas. Arbetet för utvecklandet av hållbara lösningar stöds för närvarande bl.a. genom beredningen av en ny förordning om återvinning av jordavfall. Även ett försöksprojekt som samordnas av närings-, trafik- och miljöcentralen i Birkaland går ut på att finansiera FoU-verksamhet och genomföra innovativa iståndsättningsprojekt samt på att aktivt sprida information om hållbar iståndsättning och dess positiva konsekvenser.

År 2016 öppnade närings-, trafik- och miljöcentralen en webbtjänst i syfte att stödja aktörerna och sprida information om god praxis: Maaperä kuntoon.

Rapporten om projektet för hållbara riskhanteringsmetoder för förorenade markområden har utarbetats inom ramen för genomförandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan för 2016. För projektet ansvarade Finlands miljöcentral och Aalto-universitetet.

Projektets slutrapport

Karta: Mahdollisten pilaantuneiden maa-alueiden määrät Euroopan unionin jäsenvaltioissa © Europeiska kommissionen, 2014

Mer information om statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet tietokayttoon.fi.

Ytterligare information: Outi Pyy, chef för kundrelationer, Finlands miljöcentral (SYKE), tfn 0295 251 530, fö[email protected]