Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Våra webbtjänster förnyas. Statsrådets kanslis webbplats vnk.fi blir en del av webbplatsen statsrådet.fi onsdagen den 24 april. Detta kan orsaka tillfälliga brister och störningar i webbtjänsterna.

Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet
Utredning: Återvinningen av fosfor ur avloppsvatten kan påskyndas genom en kombination av stöd och frivilliga avtal

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 15.9.2017 11.38
Pressmeddelande 406/2017

Tuoreen Aalto-yliopiston ja Tyrsky-Konsultoinnin tekemän selvityksen mukaan fosforin kierrätystä jätevesistä lannoitteeksi voidaan parhaiten edistää kehittämällä fosforin talteenoton menetelmiä ja kannustamalla talteenotetun fosforin lannoituskäyttöä.

Enligt en färsk utredning, som gjorts av Aalto-universitetet och bolaget Tyrsky-Konsultointi, kan återvinningen av fosfor ur avloppsvatten för att användas som gödsel bäst främjas genom att metoder för tillvaratagande av fosfor utvecklas och genom att det sporras till användning av den tillvaratagna fosforn för gödsling. Genom att en för finska förhållanden skräddarsydd kombination av styrmedel tas i bruk, kan återvunnen fosfor bli ett konkurrenskraftigt alternativ till sinande och icke-förnybar fosformineral.  

Utredningen granskade den tekniska nivån på tillvaratagandet av fosfor samt styrmedlen för främjandet av fosforåtervinningen och hur väl dessa lämpar sig för Finland.

För närvarande hamnar den fosfor som avloppsvattnet innehåller tillsammans med slam från reningsverken huvudsakligen i grönområdesbyggande, där det inte finns något stort gödslingsbehov, och därmed ersätter den inte den värdefulla fosformineralen, som det finns knappt om. Möjligheten att använda slam från reningsverken i jordbruket begränsas av oron för de skadliga ämnen slammet innehåller och hur de påverkar renheten i maten.

En lösning kunde vara tillvaratagande av fosfor i så ren form som möjligt, om den kunde utnyttjas i gödslingen. Av tillvaratagningsmetoderna lämpar sig en del för finska förhållanden med ganska små ändringar i avloppsvattenreningsverken och kommunaltekniken, medan igen en del av metoderna kräver stora ändringar. I dagens läge är ingen metod fullständigt konkurrenskraftig till sina kostnader, och de som är bäst lämpade för oss kräver också de ännu utvecklingsarbete.

För att återvinningen av fosfor ur avloppsvatten ska kunna främjas behövs en kombination av flera styrmedel. Den offentliga förvaltningen har orsak att förhandla med gödselfabrikatbranschen om ett frivilligt avtal för att främja användningen av återvunna näringsämnen. För utveckling och ibruktagande av nya lösningar behövs rätt kanaliserad offentlig finansiering. Ett nationellt kvalitetssystem för återvunna gödselmedel garanterar att produkterna är rena och trygga. För att kunskapsbasen ska kunna förstärkas och åtgärderna inriktas förutsätts också mera forskning.

Om det inte räcker med ett frivilligt avtal för att skapa en fungerande marknad för återvunna näringsämnen, kan saken påskyndas till exempel genom en kombination av en skyldighet att ta till vara fosfor och en skyldighet att blanda med återvunna näringsämnen. Om detta blir verklighet ges vattenverken en skyldighet att ta till vara den fosfor som avloppsvattnet innehåller och gödselmedeltillverkarna en skyldighet att använda en viss mängd tillvaratagen fosfor. Ett annat alternativ är att ta i bruk ekonomiska incitament, som styr parterna i denna riktning.

Publikationen utarbetades inom ramen för genomförandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan för 2017.

Utredning: Utnyttja fosforn i avloppsvattnet – teknologier och styrmedel (på finska)
Policy Brief -artikel (på finska)

Mera information om statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet finns på tietokayttoon.fi.

Ytterligare information: professor Riku Vahala, Aalto-universitetets högskola för ingenjörsvetenskaper, tfn 050 5884 232, [email protected]; forskningsdirektör Kati Berninger, Tyrsky-Konsultointi Oy, tfn 040 879 8713, [email protected] och Ari Kangas, konsultativ tjänsteman, miljöministeriet, tfn 0295 250 340 [email protected]