Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet
Utredning: Utvecklingen av landskapen stöds med ett lägesbildsverktyg

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 29.1.2018 9.33
Pressmeddelande 36/2018

Landskapens och hela landets regionala utveckling, beslutsfattande och genomförande av beslut stöds med ett verktyg för skapande av en lägesbild av regionutvecklingen. Starkare informationsledning och omfattande analys av lägesbilden är en förutsättning för att social- och hälsovårds- och landskapsreformens mål ska nås och landskapen ska klara av sina framtida uppgifter.

En ny utredning, som publicerades i dag den 29 januari, sammanställer nuvarande praxis för informationsledning inom regionutvecklingen. Utredningen innehåller också förslag till en mätare och en process för skapande av en gemensam lägesbild av statens och de blivande landskapens regionutveckling.

Inom ramen för projektet ”Kasvua ja kilpailukykyä tiedolla alueille” (KAKITA) har det utarbetats en referensram för det informationsunderlag som hänför sig till regionutveckling. Referensramen kombinerar bästa modeller och praxis med anknytning till statens och regionernas informationsproduktion. Den lägesbild som skapas med hjälp av referensramen bygger på ett gemensamt informationsunderlag med statistikuppgifter om regionutveckling. Detta informationsunderlag kompletteras med empiriska uppföljnings- och prognostiseringsdata. Lägesbilden ger en inblick i regionutvecklingens centrala teman, såsom befolkningsdynamiken och dynamiken inom regional ekonomi. Med hjälp av lägesbilden är det också möjligt att analysera de övergripande regionala konsekvenserna av de åtgärder som vidtas inom olika förvaltningsområden. Lägesbilden bidrar till ökad förståelse av frågor som är centrala med tanke på regionutvecklingen och tar dem upp till diskussion inom ramen för politikåtgärder.

Av utredningen framgår att många landskap redan länge har utarbetat och finslipat modeller för att skapa en lägesbild i samarbete med olika aktörer. Enligt utredningen behöver den fungerande informationspraxisen ytterligare stärkas och sammanställas för att allt bättre tjäna den riksomfattande lägesbilden av regionutvecklingen.

Informationsproduktionen och utnyttjandet av information i beslutsfattandet genomgår också stora omvälvningar på grund av digitaliseringen och det ständigt ökande informationsflödet. I arbetet med att sammanställa en lägesbild måste man börja prioritera den gemensamma tolkningen av informationen framom den splittrade och tidskrävande insamlingen av information. För närvarande går 80 procent av tiden åt till att samla in information och 20 procent till att tolka den. Med hjälp av ett lägesbildsverktyg på en digital plattform kan tyngdpunkten i stället flyttas från insamling till tolkning.

Den kompetens och de resurser som anknyter till informationsledning bör stärkas inom statsförvaltningen och i landskapen. Dessutom behövs nya verktyg och gemensamma anskaffningar för att sammanställa, bearbeta och visualisera informationen. I utredningen föreslås det också att lägesbildsarbetet organiseras så att det på landskapsnivå utförs av olika lägesbildsteam och på riksnivå av arbetsgruppen för skapande av en lägesbild av regionutvecklingen. Det är också viktigt att koppla samman all den informationsproduktion på statsrådsnivå som de olika ministerierna svarar för. Det systematiska finslipandet av processen med lägesbilder förutsätter samarbete mellan dem som behöver information och dem som producerar den.

Publikationen utarbetades inom ramen för genomförandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan för 2017.

Publikationen ”Tiedolla johtaminen aluekehittämisessä – ehdotus aluekehityksen tilannekuvaviitekehykseksi ja -mittaristoksi” (på finska)

Policy Brief-publikationen ”Tarkemmalla tilannekuvalla vaikuttavampaa alueiden kehittämistä” (på finska)

Mer information om statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet: tietokayttoon.fi

Ytterligare information: Janne Antikainen, utvecklingsdirektör, tfn 040 764 1829, janne.antikainen (at) mdi.fi och Hanna-Maria Urjankangas, specialsakkunnig, tfn 029 506 3739, hanna-maria.urjankangas (at) tem.fi