Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

EU:s utvecklingsministrar samlas för att se över utvecklingspolitiken

Utrikesministeriet
Utgivningsdatum 15.3.2017 10.45 | Publicerad på svenska 15.3.2017 kl. 10.47
Pressmeddelande

Pressmeddelande 50/2017
15.3.2017

EU:s utvecklingsministrar sammanträder till ett inofficiellt möte i Bryssel den 16 mars. Utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen företräder Finland vid mötet.

Ministrarna ska diskutera revideringen av EU:s utvecklingspolitik. Diskussionen är riktgivande inför EU:s nya samförstånd för utveckling som ska styra utvecklingspolitiken i EU och i medlemsländerna. Avsikten är att det nya samförståndet ska ingås i slutet av maj.

Ministrarna ska också diskutera förberedelserna inför toppmötet mellan EU och Afrika och Afrikas roll i den nya överenskommelsen efter Cotonouavtalet. Cotonouavtalet reglerar förhållandet mellan EU och länder i Afrika, Karibien och Stillahavsområdet. Avtalet upphör 2020.

Under ett lunchmöte diskuterar utvecklingsministrarna migration och utveckling. EU håller på att inrätta Europeiska fonden för hållbar utveckling för att styra finansiering till utvecklingen i länder i EU:s grannskap och i Afrika, som är centrala med tanke på migrationen.

Finland framhåller sexuell och reproduktiv hälsa

Minister Mykkänen har lyft fram kvinnors och flickors ställning till en prioritet i Finlands utvecklingspolitik. Finland vill att EU ska betona särskilt kvinnors och flickors ställning och påverkansmöjligheter i det ekonomiska och politiska beslutsfattandet. EU bör göra sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter till ett övergripande mål för att också flickor ska ha rätt till sin egen kropp, till utbildning och egna val.

Finland framhåller också vikten av att skapa arbetstillfällen för unga män och kvinnor, hållbar användning av naturresurser och utvecklande av beskattningsförmågan och det ekonomiska kunnandet i partnerländerna.

Ytterligare information: Pasi Rajala, ministerns specialmedarbetare, tfn 0400 464 393 och Sari Lehtiranta, enhetschef, tfn 0295 352 139.

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].