Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

De nya Finland-emojierna uttrycker stolthet över ursprungsbefolkning, minoriteter och arktiska förhållanden

Utrikesministeriet
Utgivningsdatum 6.2.2017 10.01 | Publicerad på svenska 6.2.2017 kl. 10.31
Pressmeddelande

Pressmeddelande 24/2017
6.2.2016

Idag, på samernas nationaldag, offentliggörs sju nya Finland-emojier. Samlingen Finland-emojier kompletteras med bilder som föreställer samiska flaggan, Tom of Finland och olika slag av arktisk kompetens, natur och annat roligt. I december 2015 blev Finland det första landet i världen som publicerade nationella emoji-bilder. De publicerades som en julkalender på utrikesministeriets webbplats för Finlandsfrämjande ThisisFINLAND. Samlingen utökades på finskhetens dag våren 2016.

Arktiska emojier

Finland är den nordligaste staten i Europeiska unionen och räknas till den arktiska regionen. ”Finland är en av världens ledande nationer tack vare sitt nordliga läge, inte trots det. Vi har inte bara anpassat oss till vårt klimat, vi kan också njuta av det”, säger chefen för utrikesministeriets enhet för Europa och närområdeskommunikation Ville Cantell. De nya emojierna uppmärksammar också Finlands ordförandeskap i Arktiska rådet som inleds i maj.

En av emojierna föreställer en isbjörn på Senatstorget i Helsingfors (”Isbjörnen som inte existerar”), en annan en gammal dam på sparkstötting, en tredje norrsken. Med den samiska flaggan vill man visa sin respekt för Europas enda ursprungsfolk. Flaggan finns inte bland unicode-emojierna, som finns färdigt på alla enheters tangentbord. De arktiska emojierna, både de tidigare publicerade och de nya, finns samlade till en behändig helhet, till exempel för undervisningsändamål, på adressen thisisfinland.fi/arctic-emojis.

Tom of Finland-emojin

Filmen Tom of Finland har premiär den 24 februari 2017. Världspremiären för filmen skedde nyligen på filmfestivalen i Göteborg. För att hedra premiären och Finlands jämlika äktenskapslag som träder i kraft i mars får Tom of Finland en egen emoji.

Konstnären Touko Laaksonen (1920–1991) var, och är än idag, globalt betydelsefull när det gäller mänskliga rättigheter, sexuella minoriteters självkänsla och ökad tolerans. Laaksonen räknas till de mest kända finländska konstnärerna och hans verk ingår bland annat i samlingarna i museet för nutidskonst Kiasma i Helsingfors, MoMa i New York och museet för samtidskonst i Los Angeles. Läs mer om Tom of Finland: https://finland.fi/arts-culture/from-the-fringe-to-the-mainstream/.

Finland-emojierna

Samlingen Finland-emojier har vunnit stor global framgång. De har fått flera internationella priser och nått närmare 200 miljoner människor.

”Vi har försökt undvika allt för stort allvar när vi planerat emojierna. Samtidigt förmedlar de ett tydligt budskap om vad Finland värderar: naturens mångfald och avspänd samexistens med naturen och med varandra.

Finland-emojierna är nu 56 och de kan laddas ner gratis i appbutikerna AppStore och Google Play. De kan också laddas ner i bildformat på webbplatsen ThisisFINLAND/emoji. På sajten finns också en beskrivning av vad varje emoji uttrycker. Beskrivningarna ges på de sedvanliga ThisisFINLAND-språken (engelska, spanska, kinesiska, ryska, tyska, franska, arabiska och portugisiska), men också på japanska, eftersom emojierna är ett symbolspråk som har sitt ursprung i Japan.

För att Finland-emojierna ska se likadana ut på alla slags enheter ges de ut som så kallade stickers. Två av Finland-emojierna, ”bastu” och ”yllesockor”, har tagits upp bland Unicode-emojierna. De kommer att dyka upp automatiskt i urvalet av emojier på tangentborden när tillverkarna av telefoner, datorer och program uppdaterar sina emojisamlingar och appar, sannolikt sommaren 2017. Finland-emojierna har ritats och formgivits av Art Director Bruno Leo Ribeiro i samarbete med utrikesministeriet.

För mera information: enhetschef Petra Theman, enheten för offentlig diplomati, tfn +358 295 351 558

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]