Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Förslag till nya begränsningar av ränteavdragen i inkomstbeskattningen av företag

finansministeriet
Utgivningsdatum 19.1.2018 15.17
Nyhet

Den föreslagna lagändringen begränsar bland annat avdragandet av ränteutgifter för banklån i inkomstbeskattningen av företag. Finansministeriet sände lagutkastet på remiss fredagen den 19 januari.

Kompletterat 26.1. med en länk till frågor och svar om begränsningen av ränteavdrag

Ändringarna baserar sig i regel på bestämmelserna i EU-direktivet om regler mot skatteflyktsmetoder. Målet är att man i större omfattning än i dagsläget ska kunna förhindra skattebaserodering som beror på stora ränteavdrag.

Begränsningen av avdragsrätten för ränteutgifter i inkomstbeskattningen berör i dagsläget sammanslutningar, öppna bolag och kommanditbolag. Begränsningen har gällt endast räntebetalningar mellan företag i intressegemenskap, och den har tillämpats enbart vid beskattningen av inkomst av näringsverksamhet. Intressegemenskap kan till exempel betyda bestämmande inflytande till följd av äganden.

Tillämpningsområdet föreslås bli utvidgat

I lagutkastet föreslås att begränsningen skulle utvidgas till att omfatta ränteutgifterna för lån från utomstående parter. Dessutom föreslås det att rätten att dra av ränteutgifter i anslutning till personliga inkomstkällor och lantbruksinkomster begränsas.

Tillämpningsområdet föreslås bli utvidgat så att begränsningen i fortsättningen även skulle gälla fastighetsbranschen och företagen inom finansieringsbranschen.

Beloppet av de avdragbara ränteutgifterna ska beräknas skilt för varje inkomstkälla, som i dagsläget. Det avdragbara beloppet för nettoränteutgifter som betalats åt utomstående parter föreslås vara tre miljoner euro.

Den nuvarande begränsningen har lättats genom bestämmelsen om befrielse som grundar sig på en balansjämförelse.  Bestämmelsen föreslås bli slopad i lagutkastet.

Skatteintäkterna beräknas öka med 46 miljoner euro

De föreslagna förändringarna skärper företagsbeskattningen. Skatteintäkterna kommer enligt finansministeriets beräkningar att öka med 46 miljoner euro på årlig nivå.

Ändringarna tillämpas första gången vid beskattningen för 2019.

Finansministeriet sände lagutkastet på remiss den 19 januari. Remisstiden går ut den 26 februari. Lagutkastet, begäran om utlåtande och utlåtandena publiceras på projektsidorna.

Direktivet om skattekringgående

Frågor och svar om begränsningen av ränteavdrag (på finska)

Ytterligare information:

Anu Rajamäki, specialsakkunnig, tfn 02955 30398, anu.rajamaki(at)vm.fi