Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

EU:s gemensamma framtid diskuterades vid stats- och regeringschefernas inofficiella möte

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 29.6.2016 15.36
Pressmeddelande 299/2016

Vid det det inofficiella mötet för stats- och regeringscheferna onsdagen den 29 juni diskuterades resultatet från folkomröstningen i Storbritannien och samarbetet mellan de 27 EU-länderna. Stats- och regeringscheferna uttryckte sin besvikelse över resultatet från folkomröstningen, men konstaterade att de respekterar den önskan som majoriteten av folket har uttryckt. Målet är att Storbritannien blir en nära partner till Europeiska unionen i framtiden.

Storbritannien bör anmäla sin avsikt att utträda ur EU till Europeiska rådet. Stats- och regeringscheferna uppmanade Storbritannien att göra anmälan så snart som möjligt för att undvika att osäkerheten förlängs. Utträdesförhandlingarna kan inte inledas innan Storbritannien har lämnat en officiell anmälan. Finland kommer att göra en övergripande bedömning av vilka frågor som Storbritanniens nya relation till EU inverkar på och vad som bör tas i beaktande i förhandlingsprocessen för att säkerställa Finlands intressen. 

Stats- och regeringscheferna diskuterade i vilken riktning EU ska utvecklas. EU är och förblir enhetlig inför nya utmaningar.

"En gemensam europeisk vision och syn på den framtida riktningen är viktigt för Finland. Alla erkänner unionens ekonomiska mervärde och dess grundläggande uppgift att främja fred, stabilitet och säkerhet", säger Juha Sipilä.

Nästa inofficiella möte för stats- och regeringscheferna hålls den 16 september i Bratislava.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 315 och Jari Haapiainen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160 406, statsrådets kansli

Den svenska översättningen av pressmeddelandet publicerad 30.6.2016.