Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

EU:s stats- och regeringschefer diskuterade EU:s framtid och migrationen

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 3.2.2017 20.09 | Publicerad på svenska 4.2.2017 kl. 9.18
Pressmeddelande 52/2017

EU:s stats- och regeringschefer utfärdade den 3 februari på Malta en förklaring om migrationen utmed den centrala Medelhavsrutten. Stats- och regeringscheferna för 27 medlemsländer förde också en diskussion om EU:s framtid.

Finlands statsminister Juha Sipilä gav på de 27 stats- och regeringschefernas möte Finlands vision om hur EU bör reformeras. I mars i samband med 60-årsjubileet av Romfördraget är det meningen att en gemensam vision om unionens utmaningar och utvecklingsbehov ska presenteras. Statsminister Juha Sipilä konstaterade, när han talade till de andra EU-ledarna, att många av EU:s problem kan härledas till att gemensamt fattade beslut inte genomförs. Enligt Sipilä kunde det pragmatiska nordiska tillvägagångssättet bjuda på en lösning framåt, som en medelväg i ett läge där den ena ytterligheten strävar efter ett närmare EU-samarbete och den andra ytterligheten vill återbörda behörighet till medlemsländerna.

–Vi har inte råd med en tvåplansunion där en del länder följer en snabbare integrationsrutt än andra. Under 60-årsjubileet av Romfördraget måste vi kunna ge trovärdiga, pragmatiska svar med tanke på EU:s framtid. Vi måste stärka vårt åtagande när det gäller EU:s grundläggande värderingar och finna en väg att gå vidare i samma takt, sade statsminister Sipilä.

–Vi måste ställa upp konkreta och realistiska mål i sådana frågor som är viktiga för allmänheten. Det handlar till exempel om att främja tillväxten, skapa arbetstillfällen och utveckla försvarspolitiken. Människor kan uppleva EU som trovärdigt och tilltalande endast om unionen kan fullfölja sina målsättningar, tillade statsminister Sipilä.

Tyngdpunkten i migrationen kring Medelhavet har flyttat från Turkiet och Grekland till centrala Medelhavet, till den rutt som leder från Libyen till Italien. I sin förklaring betonar EU-ledarna att det nu är viktigare än någonsin med insatser för att stabilisera Libyen. EU stöder en politisk uppgörelse i Libyen och en stärkt gränssäkerhet i landet. EU bidrar också till att i samarbete med FN-organisationerna säkerställa tillfredsställande mottagningsvillkor för dem som kommer till Libyen.

EU befäster sitt samarbete också med andra centrala transitländer och strävar efter att i ursprungsländerna undanröja de tvingande orsaker som får människor att ge sig iväg.

–Det är mycket bra att EU fokuserar på källorna till migrationsrörelserna. En lösning går att finna endast genom att åtgärda de orsaker som får folk att ge sig iväg, konstaterade statsminister Sipilä.

–Alldeles för många drunknar under sitt försök att nå Europa. Det är bråttom att förhindra dessa onödiga, tragiska dödsfall, sade Sipilä.

Under lunchen diskuterade stats- och regeringscheferna de transatlantiska relationerna. EU-ledarna uttryckte sin oro över de linjedragningar den nya administrationen i Förenta staterna har fört fram om inresebegränsningar, frihandel och klimatförändringen.

Statsminister Sipilä förde också bilaterala diskussioner med Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen. Statsministrarna diskuterade aktuella frågor i sina respektive länder och EU:s framtid.

Ytterligare upplysningar: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833 och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli