Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

EU-ministerutskottet behandlar Efsi och utvidgning

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 18.11.2016 9.17 | Publicerad på svenska 18.11.2016 kl. 14.35
Pressmeddelande 503

Under mötet den 18 november enades EU-ministerutskottet om Finlands gemensamma linje för EU-kommissionens utvidgningspaket och om förslaget att förlänga verksamhetsperioden för Europeiska fonden för strategiska investeringar (Efsi).

EU-ministerutskottet drog upp riktlinjer för Finlands ståndpunkt gällande förlängningen av verksamhetsperioden för Efsi och stärkandet av fonden.  Finland understöder förlängningen av Efsi:s verksamhet i Europa på grund av ett ihållande investeringsunderskott. Finland är också beredd att utreda möjligheten att utvidga Efsi-åtgärderna till investeringar inom försvarssektorn. Utvidgningen av Efsi-åtgärderna bör genomföras inom EU:s nuvarande budgetramar och så långt som möjligt genom att överföra redan allokerade anslag inom unionsbudgeten. Finland har kunnat utnyttja Efsi effektivt, och genom den finansiering som beviljats genom infrastruktur- och innovationsfonden har man genomfört bland annat Äänekoskis bioraffinaderiprojekt och byggprojektet TRIPLA vid Böle station och dessutom har över 30 små och medelstora företag finansierats via OP Gruppen.

EU-ministerutskottet behandlade också det utvidgningspaket som EU-kommissionen offentliggjorde den 9 november i vilket man bedömer bland annat utvecklingen i Turkiet. Liksom kommissionen ser Finland EU:s utvidgningspolitik som en strategisk investering i fred, trygghet, välstånd och stabilitet i Europa. Finland fortsätter att främja utvecklingen av EU:s utvidgningspolitik, som bygger på strikt och rättvis villkorlighet och på bevisad uppfyllelse av överenskomna kriterier. Varje land bör även i fortsättningen bedömas på basis av hur arbetet framskrider. De mest centrala utvecklingsmålen inom alla de länder som utför utvidgningsprocesser bör vara att uppfylla rättsstatsprincipen, mänskliga rättigheter, demokratiska institutioner, att förnya den offentliga förvaltningen samt ekonomiska reformer.

Ministrarna enas också om Finlands linje under mötet för rådet för utbildning, ungdom, kultur och idrott den 21 och 22 november.

Mer information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Jari Haapiainen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160 406, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli