Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

EU-ministerutskottet: Budgetgapet till följd av Storbritanniens utträde ska inte täckas

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 5.5.2017 10.35 | Publicerad på svenska 5.5.2017 kl. 14.09
Pressmeddelande 212/2017

Vid sitt möte fredagen den 5 maj behandlade EU-ministerutskottet EU:s nästa budgetram, styrning av globaliseringen och EU:s klimatmål.

EU-ministerutskottet diskuterade EU:s nästa budgetram (2021–). Den totala nivån för budgetramen har den största inverkan på Finlands nettobidrag. Utgångspunkten för Finland är att budgetgapet till följd av Storbritanniens utträde inte ska täckas, utan utträdet ska beaktas i den totala nivån för budgetramen. Vid förhandlingarna bör man i enlighet med Finlands regeringsprogram iaktta en strikt budgetdisciplin och säkerställa att Finlands nettobidrag är skäligt och rättvist och beaktar Finlands ekonomiska situation. Finland anser också att det är viktigt att EU:s budget även i fortsättningen stöder ekonomisk tillväxt, sysselsättning och kompetens. I jordbrukspolitiken, som är av avsevärd betydelse för Finland, vill man uppnå så högt utbyte som möjligt. I sammanhållningspolitiken bör Finlands särskilda frågor på nationell nivå beaktas. Det är också viktigt att i fortsättningen ställa allt striktare villkor för EU-finansieringen. Dessutom fastställde regeringen att den kommande budgetramen ska svara mot aktuella behov, exempelvis i fråga om migration och försvarssamarbete. Finland tryggar sina egna intressen genom att påverka ramförhandlingarna i ett så tidigt skede som möjligt.

EU-ministerutskottet diskuterade Finlands ståndpunkter beträffande de förslag till direktiv som har ett nära samband med EU:s klimat- och energiram fram till 2030 och genomförandet av Parisavtalet. Finland strävar efter en tillfredsställande lösning i fråga om växthusgasutsläppen och upptagen från markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk (s.k. LULUCF).  Frågan behandlas i miljörådet den 19 juni.

EU-ministerutskottet diskuterade också ordförandelandet Maltas och Europeiska kommissionens förslag beträffande migration. Vidare behandlade EU-ministerutskottet globalisering och konstaterade att den finländska ekonomin har haft betydande nytta av avregleringen av handeln och av finländska företags deltagande i globala värdekedjor. Kommissionen väntas lämna ett diskussionspapper om globalisering under nästa vecka.

EU-ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter inför följande rådsmöten:

  • Rådet (jordbruk och fiske) 11.5
  • Utrikesrådet, handelsfrågor 11.5

Huvudteman för utrikesrådet är den nya metoden för beräkning av dumpning, WTO-ministermötet och genomförandet av frihandelsavtalen. I rådet för jordbruk och fiske diskuteras bevarandet av fiskeresurser och skyddet av de marina ekosystemen.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833 och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli