Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Våra webbtjänster förnyas. Statsrådets kanslis webbplats vnk.fi blir en del av webbplatsen statsrådet.fi onsdagen den 24 april. Detta kan orsaka tillfälliga brister och störningar i webbtjänsterna.

EU-ministerutskottet diskuterade EU:s kommande fleråriga budgetram

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 26.9.2017 12.20 | Publicerad på svenska 26.9.2017 kl. 14.58
Pressmeddelande 427/2017

EU-ministerutskottet diskuterade vid sitt möte den 26 september EU:s kommande fleråriga budgetram (2021–). Ministerutskottet fastställde Finlands mål för förhandspåverkan när det gäller sammanhållningspolitiken och instrumentet Fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF).

Utgångspunkten för Finlands förhandspåverkan är att Storbritanniens utträde ur EU ska beaktas fullt ut som en sänkning i den kommande budgetramen.

Behovet av EU:s gemensamma sammanhållningsfinansiering minskar i takt med att den regionala sammanhållningen utvecklas. Finland strävar efter en relativt sett högre avkastning i sammanhållningspolitiken.  Finlands mål är att de tilldelningsregler och förhandsvillkor som gäller sammanhållningsfinansieringen ändras så att de allt effektivare stöder genomförandet av strukturreformer som bidrar till tillväxt och utvecklingen av en innovationsbaserad ekonomi.  Finland anser att det är viktigt att sammanhållningsfinansieringen styrs enligt förhandsvillkor och med beaktande av principen för villkorlighet, bland annat när det gäller migration. 

En annan utgångspunkt för Finlands förhandspåverkan är att den i EU-anslutningsfördraget angivna särställningen för det glest befolkade östra och norra Finland ska tryggas. Också andra särdrag, såsom Östersjön, den arktiska dimensionen och området som gränsar till Ryssland, bör beaktas i finansieringen. Sammanhållningsmedel ska också i allt större utsträckning anvisas för finansiering av kostnaderna för migration.

Enligt Finlands uppfattning är det ändamålsenligt att i kommande budgetramar allokera mindre finansiering än för närvarande till instrumentet Fonden för ett sammanlänkat Europa. I fortsättningen strävar Finland efter en relativt sett högre avkastning när det gäller instrumentet. För att detta mål ska kunna uppnås bör man övergå till gemensamma regionala utvecklingsprojekt som gagnar alla medlemsstater.

Fonden för ett sammanlänkat Europa (Connecting Europe Facility, CEF) inrättades som ett led i budgetramen för 2014–2020. Ur fonden beviljas finansieringsstöd för investeringar i trafik, energi och datakommunikation.

Kommissionen har meddelat att den under våren 2018 ger ett förslag till EU:s kommande fleråriga budgetram (2021–).

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833 och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli