Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

EU-ministerutskottet drog upp riktlinjer för energifrågor

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 20.1.2017 9.12 | Publicerad på svenska 20.1.2017 kl. 15.29
Pressmeddelande 26/2017

EU-ministerutskottet behandlade vid sitt möte den 20 januari det paket för ren energi som Europeiska kommissionen lade fram i november. Med stöd av paketet verkställs EU:s energimål för 2030. EU-ministerutskottet fastställde sin ståndpunkt vad gäller förslagen till direktiv om förnybar energi och energieffektivitet och förslaget till förordning om en förvaltningsmodell för energiunionen.

EU-ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter inför följande rådsmöten:

  • Rådet (jordbruk och fiske) 23.1
  • Eurogruppen och Ekofin 26–27.1
  • Informellt möte mellan Europaministrarna 23–24.1
  • Informellt möte mellan justitie- och inrikesministrarna 26–27.1

Jordbruksrådet diskuterar den internationella handeln, de bilaterala handelsavtalens ekonomiska konsekvenser för jordbruket i EU och läget på mjölkmarknaden.

Ekofin behandlar förslaget till direktiv om tillfällig tillämpning av ett allmänt förfarande för omvänd betalningsskyldighet och högnivåarbetsgruppens slutrapport som gäller reform av egna medel. På eurogruppens agenda står bland annat läget i Irland och Portugal efter de ekonomiska stödprogrammen, IMF:s artikel IV-konsultationer i euroområdet, euroområdets rekommendationer 2017 och bedömningen av verkställigheten av den finanspolitiska pakten.

Vid det informella mötet mellan Europaministrarna diskuteras den gemensamma framtiden i Europa. Dessutom presenterar Malta prioriteterna för sitt ordförandeskap. Dessa omfattar bland annat migrations- och asylfrågor och bekämpning av terrorism och hybridhot.

Också inrikesministrarna diskuterar asylfrågor vid sitt informella möte. Gränssäkerheten och informationssystem som stöder den inre säkerheten är också frågor som tas upp. Justitieministrarna å sin sida fortsätter diskussionen om inrättandet av en europeisk åklagarmyndighet.

Ytterligare upplysningar: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833 och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli