Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

EU-ministerutskottet fastställde Finlands ståndpunkter inför Europeiska rådets möte

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 18.10.2017 9.58 | Publicerad på svenska 18.10.2017 kl. 15.37
Pressmeddelande 472/2017

EU-ministerutskottet fastställde vid sitt möte den 18 oktober Finlands ståndpunkter inför Europeiska rådets möte i Bryssel den 19–20 oktober. På rådets agenda står migration, digitala frågor, säkerhet och försvar samt yttre förbindelser. Stats- och regeringscheferna kommer dessutom att diskutera utvecklingen av EU och förhandlingarna om Storbritanniens utträde.

EU-ministerutskottet anser att hanteringen av migrationen förutsätter ett övergripande och praktiskt angreppssätt. Man bör ingripa i migrationens grundläggande orsaker och intensifiera samarbetet med tredjeländer.

När det gäller digitala frågor kommer Finland att föreslå att det inom EU utarbetas en verksamhetsplan för utnyttjande av de möjligheter som artificiell intelligens erbjuder. Finland kommer också att driva frågan vid det extrainsatta rådet för telekommunikation (den 24 oktober).

Angående utvecklingen av EU:s försvarsdimension framhåller Finland snabbt agerande. Det ligger i Finlands intresse att inleda permanent strukturerat samarbete så snart som möjligt, och Finland är berett att anmäla sig som part i samarbetet.

När det gäller yttre förbindelser är i synnerhet Turkiet en aktuell fråga som behandlas i Europeiska rådet. Trots Turkiets interna utveckling anser Finland att landets EU-medlemskapsprocess inte ska avbrytas, eftersom medlemskapet är det bästa sättet att förankra Turkiet i Europa.

I diskussionerna om EU:s utveckling framhåller Finland att konkreta lösningar på aktuella problem bör betonas. Arbetet ska utgå från Bratislavafärdplanen och Romförklaringen.

I Europeiska rådet (artikel 50) konstateras det att man ännu inte gjort tillräckliga framsteg i förhandlingarna om Storbritanniens utträde för att kunna övergå till den andra fasen, det vill säga till förhandlingar om den nya relationen.

EU-ministerutskottet fick också en lägesrapport om migrationen. Dessutom fastställde ministerutskottet att Finland stöder Europeiska kommissionens förslag som gör det möjligt för medlemsländerna att i händelse av allvarliga hot återinföra tillfällig gränskontroll vid de inre gränserna för en längre tid än hittills.

EU-ministerutskottet fastställde dessutom Finlands ståndpunkter inför rådet för sysselsättning och socialpolitik (den 23 oktober). Ett centralt tema i rådet är direktivet om utstationering av arbetstagare.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833 och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli