Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

EU-ministerutskottet fastställde Finlands ståndpunkter inför Europeiska rådets möte

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 3.3.2017 9.14 | Publicerad på svenska 3.3.2017 kl. 15.19
Pressmeddelande 096/2017

EU-ministerutskottet fastställde vid sitt möte den 3 mars Finlands ståndpunkter inför Europeiska rådets möte i Bryssel torsdagen den 9 mars. Under mötet behandlas sysselsättning och tillväxt, säkerhet och försvar, migration, Västra Balkan, Europeiska åklagarmyndigheten och valet av Europeiska rådets ordförande. Fredagen den 10 mars kommer dessutom stats- och regeringschefer från 27 EU-länder att diskutera Europas framtid.

Med tanke på sysselsättning och tillväxt är det viktigt att genomföra strategierna för den inre marknaden före 2018. Finland betonar särskilt servicesektorns och den digitala inre marknadens betydelse.   

I fråga om säkerhet och försvar framhäver Finland att Europeiska rådet måste säkerställa att processen framskrider så att Europeiska rådets möte i juni kan fatta de nödvändiga besluten.

Vad gäller inrättandet av Europeiska åklagarmyndigheten är avsikten att konstatera att det inte har uppnåtts enighet i frågan. Efter det kan länderna, om de så vill, göra insatser för att inrätta myndigheten genom förfarandet för fördjupat samarbete.

Mandatperioden för Europeiska rådets ordförande Donald Tusk löper ut den 31 maj 2017. Han har meddelat att han är beredd att fortsätta sin mandatperiod.

Enligt Finlands synpunkt ska en balans mellan ambition och realism upprätthållas i den förklaring om EU:s framtid som antas i Rom (25.3). Finland har som mål att säkerställa att EU är såväl enad som handlingskraftig och koncentrerar sig på det väsentliga, i synnerhet på tillväxt och säkerhet.

EU-ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter inför följande rådsmöten:

  • Rådet (jordbruk och fiske) 6.3
  • Utrikesrådet inkl. försvarsministrarna 6.3
  • Allmänna rådet 7.3

Jordbruksrådet diskuterar den gemensamma jordbrukspolitiken efter 2020. Finland strävar efter en gemensam jordbrukspolitik som är såväl kraftig som enklare än i nuläget och som gör det möjligt att bedriva jordbruk inom hela EU.

Utrikesrådet kommer att diskutera genomförandet av den globala strategin för EU:s utrikes- och säkerhetspolitik när det gäller säkerheten och försvaret, migrationens externa dimension, Västra Balkan, fredsprocessen i Mellanöstern och demokratiska republiken Kongo.

Huvudtemat vid allmänna rådet är beredningen av Europeiska rådets slutsatser i mars.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833 och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli