Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

EU-ministerutskottet beredde EU:s stats- och regeringschefers inofficiella möte

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 13.9.2016 8.57
Pressmeddelande 375/2016

EU-ministerutskottet enades vid sitt möte tisdagen den 13 september om Finlands linje inför det inofficiella möte för EU-ländernas stats- och regeringschefer som ordnas i Bratislava den 16 september. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har bjudit in 27 EU-länders stats- och regeringschefer för att diskutera unionens utveckling.

För Finland är det viktigt att utvecklingen av EU fortsätter på ett sätt som tryggar unionens enighet. För att förtjäna medborgarnas förtroende måste man koncentrera sig på det väsentliga och kunna förnyas. Tillväxt, sysselsättning, säkerhet och migration är centrala delområden inom vilka unionen kan främja samarbete och svara på medborgarnas förväntningar. Unionen bör även effektivisera verkställandet av beslut, och medlemsländerna bör förbinda sig till att följa de regler som man tillsammans kommit överens om.

EU-ministerutskottet fick dessutom en lägesrapport om Storbritanniens utträdesprocess ur EU. Utträdesförhandlingarna kan inte starta innan Storbritannien har lämnat sin formella ansökan om utträde till Europeiska rådet. I de kommande förhandlingarna kommer Finland att ingå i gruppen av 27 medlemsstater, och förhandlingarna kommer att föras utgående från de riktlinjer som Europeiska rådet enhälligt godkänt. Finland har satt i gång en övergripande bedömning av vilka frågor som Storbritanniens förändrade relation till EU påverkar och av vad som bör beaktas i förhandlingsprocessen för att Finlands intressen ska tryggas.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 315, och Jari Haapiainen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160 406, statsrådets kansli