Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Våra webbtjänster förnyas. Statsrådets kanslis webbplats vnk.fi blir en del av webbplatsen statsrådet.fi onsdagen den 24 april. Detta kan orsaka tillfälliga brister och störningar i webbtjänsterna.

EU-ministerutskottet förberedde Europeiska rådets möte

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 15.3.2016 9.12
Pressmeddelande 110/2016

EU-ministerutskottet fastställde vid sitt möte den 15 mars Finlands ståndpunkter inför Europeiska rådets möte i Bryssel den 17–18 mars. Mötets huvudtema är migrationen och avsikten är att fortsätta arbetet utifrån uttalandet från toppmötet som hölls förra veckan. Turkiets premiärminister deltar i diskussionerna under den andra mötesdagen.

EU-ministerutskottet beslutade också om statsrådets strategi för inflytande i EU år 2016. Utskottet har tidigare beslutat att man i stället för den EU-redogörelse som lämnas en gång per valperiod utarbetar en årlig strategi med mer konkreta riktlinjer.  År 2016 fokuserar Finland på att påverka särskilt inom följande tre större helheter:

  • Att hantera migrationen
  • Att främja tillväxt, hållbar utveckling och stabilitet
  • Att stärka yttre åtgärder och stabilitet

EU-ministerutskottet tog del av en lägesrapport om kommissionens planerade åtgärder för att genomföra Parisavtalet. Det är viktigt för Finland att EU fortsätter genomföra klimat- och energipaketet 2030 och börjar bereda en långsiktig strategi för ett utsläppssnålt samhälle. Dessutom måste man på global nivå underteckna och ratificera Parisavtalet så snart som möjligt.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 315, Jari Haapiainen, specialmedarbetare (EU-ärenden) tfn 0295 160 406, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 5370733, statsrådets kansli