Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Europeiska rådets möte inleddes med diskussioner om migrationen och Syrien

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 21.10.2016 3.17 | Publicerad på svenska 21.10.2016 kl. 11.20
Pressmeddelande 452/2016

Europeiska rådets första arbetssession vid det två dagar långa mötet den 20–21 oktober fokuserade på migrationen. EU fortsätter att utveckla samarbetet med ursprungs- och transitländerna.

För att ingripa i de orsaker som får människor att komma till Europa stöder EU i synnerhet afrikanska partnerländer genom att via handel och utvecklingssamarbete förena EU-institutionernas, EU-ländernas och partnerländernas resurser. Samtidigt effektiviserar EU möjligheterna att återsända personer som kommit till Europa men som inte är i behov av skydd.

Vid Europeiska rådets möte i juni beslutade man att Nigeria, Niger, Mali, Senegal och Etiopien är partnerskapsländer. Finland strävar efter att också Afghanistan, Irak och Somalia ska omfattas av den här verksamheten.

Vid middagssessionen höll Europeiska rådet en strategisk riktlinjedebatt om förbindelserna med Ryssland.

– Vi fick en lägesrapport från Normandie-gruppens möte som hölls i går. Europeiska rådet uppskattar Tysklands och Frankrikes strävanden att hitta lösningar för att främja Minskavtalet. Normandie-gruppens beslut om en färdplan var ett steg på vägen mot ett genomförande av Minskavtalet. Det är nödvändigt att fortsätta arbetet med att utarbeta färdplanen och verkställa den i praktiken, sade statsminister Juha Sipilä.

Europeiska rådet diskuterade även situationen i Syrien, och det fördömer med kraft attackerna från den syriska regimens och dess allierades sida, i synnerhet Rysslands, mot civilbefolkningen i Aleppo.

Europeiska rådet uppmanar dem att få ett slut på grymheterna och att vidta brådskande åtgärder för att säkerställa obehindrat tillträde för humanitär hjälp. Europeiska rådet efterlyser ett omedelbart upphörande av fientligheterna och ett återupptagande av en trovärdig politisk process under FN:s överinseende. De som ansvarar för brott mot internationell humanitär rätt och människorättslagstiftning måste ställas till svars. Om grymheterna fortsätter, överväger EU alla tillgängliga alternativ.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Jari Haapiainen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160 406, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli.

Bild- och videomaterial