Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Regeringen tog ställning till bekämpning av skatteflykt och företags ökade offentliga rapportering

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 9.5.2017 10.18
Pressmeddelande 221/2017

Finland deltar aktivt i det internationella samarbetet mot skatteflykt, och nationell lagstiftning om frågan är under beredning. Genom lagstiftningen säkerställs det dessutom att myndigheterna får upplysningar om hur de största internationella företagen betalar skatt i olika länder. Finland stöder också projekt som hänför sig till företags offentliga rapportering.

Regeringens finanspolitiska ministerutskott godkände tisdagen den 2 maj ett politiskt ställningstagande om bekämpning av skatteflykt och aggressiv skatteplanering samt åtgärderna i Finland. Ministerutskottet godkände också ett politiskt ställningstagande om ökad rapportering av inkomstskatteuppgifter för företag.

Genom sina ställningstaganden vill regeringen framhäva betydelsen av öppenhet och ansvarsfullhet i företags verksamhet. Principen om öppenhet ökar medborgarnas möjligheter att bedöma företagens verksamhet och skapar lika villkor för företagens affärsmiljöer.

Skatteflykt bekämpas genom lagstiftning

Regeringen anser det vara ytterst viktigt att såväl i Finland som internationellt upprätthålla och vidta åtgärder för att bekämpa skatteflykt och aggressiv skatteplanering. Regeringen är såväl i Finland som internationellt starkt engagerad i att bekämpa skatteflykt och aggressiv skatteplanering och att genomföra den lagstiftning som detta förutsätter.

I Finlands nationella lagstiftning ingår redan nu många bestämmelser om beskattning av inkomst av internationell företagsverksamhet och bestämmelser mot skatteflykt och aggressiv skatteplanering. Under de senaste åren har man också internationellt gjort betydande framsteg i bekämpningen av skatteflykt och aggressiv skatteplanering.

Internationellt samarbete är nödvändigt i dessa frågor. Finland har deltagit aktivt i samarbetet såväl inom EU som i Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD).

Man har också försökt påverka beskattningen av internationell verksamhet genom att förbättra skattemyndigheters rätt att ta del av uppgifter och genom att effektivisera utbytet av dessa. Inom EU har man ökat utbytet av upplysningar om företags verksamhet bland annat genom bestämmelser om automatiskt utbyte av förhandsbeslut mellan medlemsstaterna.

OECD och G20-länderna har kommit överens om landsspecifik rapportering till myndigheter och automatiskt utbyte av upplysningar. Finland har genomfört det EU-direktiv som hänför sig till dessa frågor genom lagar som trädde i kraft vid ingången av året.

På basis av nationella och internationella åtgärder finns det i Finland redan gällande bestämmelser och förfaranden som förbättrar förutsättningarna att beskatta de inkomster som uppstått i landet. Dessutom är många lagar om bekämpning av skatteflykt för närvarande under beredning.

Företagens vinster ska beskattas där de uppstår

Enligt regeringen ska företagens vinster beskattas där de uppstår. Dessutom anser regeringen att också andra åtgärder som bidrar till rättvisare konkurrens mellan företag är viktiga.

När företagen öppet rapporterar om vissa av sina inkomstskatteuppgifter och sin skattebetalning är det möjligt att offentligt bedöma deras verksamhet. Enligt regeringen är detta en del av jämlik konkurrens och företagens samhällsansvar.

Regeringen är starkt engagerad i att främja företags skatterapportering och öppenhet för att dessa mål ska uppnås.

Skatterapportering och öppenhet behandlas i internationellt samarbete inom EU. Finland deltar aktivt i detta arbete och stöder utarbetandet av internationella överenskommelser och åtgärder som främjar målen. Finland kommer också att genomföra överenskommelserna och åtgärderna effektivt. I fråga om förpliktelser ska finländska företag och deras konkurrenter ha jämlika konkurrensförutsättningar.

Ställningstagandena i sin helhet

Statsrådets politiska ställningstagande om bekämpning av skatteflykt och aggressiv skatteplanering samt åtgärderna i Finland 
Statsrådets politiska ställningstagande om ökad rapportering av inkomstskatteuppgifter för företag 

Ytterligare information: Jari Salokoski, finansråd, tfn 0295 530 437 och Leena Aine, specialsakkunnig, tfn 0295 530 032, finansministeriet samt Tuomas Pöysti, understatssekreterare, tfn 0295 163 012, social- och hälsovårdsministeriet