Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Rådet för bedömning av lagstiftningen: Det bör beaktas i lagberedningen att skattesystemet blir mer komplicerat

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 12.8.2016 10.47
Pressmeddelande 323/2016

Rådet för bedömning av lagstiftningen har bedömt utkastet till regeringens proposition till riksdagen om det s.k. skogsgåvoavdraget. I propositionen föreslås det att det i inkomstskattelagen införs bestämmelser om ett avdrag som ska beviljas på basis av gåvoskatten i anslutning till generationsväxling på en skogsbrukslägenhet.

Rådet för bedömning anser att beredningen av regeringens proposition har varit omsorgsfull. Propositionen är informativ och koncis. Bakgrunden och alternativen för genomförande beskrivs utförligt. Propositionen innehåller konkreta tal, räkneexempel och diagram som åskådliggör den tekniska helheten. I bedömningen av de ekonomiska konsekvenserna beskrivs den centrala nyttan och de centrala kostnaderna och verkningsmekanismerna.

Den nytta för samhällsekonomin som införandet av det nya avdraget ger bör överskrida de kostnader som förorsakas av att skattesystemet samtidigt blir mer komplicerat. Denna viktiga kostnads- och nyttoaspekt saknas i utkastet till regeringens proposition. Rådet rekommenderar att propositionen kompletteras med en bedömning av den nytta och de kostnader för samhällsekonomin som den föreslagna skatteförändringen leder till.

Rådet lyfter i sin bedömning fram att det i propositionen inte finns någon alltomfattande kvantitativ bedömning av den centrala nyttan och de centrala kostnaderna. Bedömningen av de ekonomiska konsekvenserna i propositionen bör göras mer omfattande och mångsidigare. Exempelberäkningarna av den nytta skogsägarna får ger en för snäv uppfattning av propositionens ekonomiska konsekvenser för skogsägarna.

Rådet för bedömning av lagstiftningens utlåtande 12.8.2016

Ytterligare information: Leena Linnainmaa, vice ordförande för rådet för bedömning, tfn 050 356 11 83, och Meri Virolainen, bedömningsråd, tfn 0295 160 202, statsrådets kansli.