Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Det dansas på Mannerheimvägen när Finlands 100-årsjubileum invigs

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 1.12.2016 11.06
Pressmeddelande 520/2016

Firandet av det hundraåriga självständiga Finland inleds i Finland och i världen på nyårsafton 31.12.2016. Under jubileumsårets invigningsfest i Helsingfors sker firandet kring Tölöviken och Medborgartorget under hela dagen och in på natten. Det nya århundradets party bjuder på toppartister och Mannerheimvägen förvandlas till ett dansgolv! Det är hela Finlands kväll: Yle förmedlar invigningsstämningar i hela landet.

Invigningsfesten för Finland 100 i Helsingfors förnyar också nyårsfirandet i staden när det gäller platsen. Det nya året 2017 tas emot på området kring Tölöviken och på Medborgartorget, istället för det traditionsenliga Senatstorget. Finland 100, Helsingfors stad, Yle och områdets aktörer ordnar tillsammans ett heldagsstadsevenemang och alla är bjudna!

”Finlands jubileumsår öppnas endast en gång. Det är häftigt att årets tema, tillsammans, uppfylls från första stund när en stor mängd människor samlas på Medborgartorget. Vi har ett unikt program där många kända artister uppträder på ett sätt, och i sammansättningar, som inte skådats tidigare. Det blir en energisk och fartfylld dag för folk i alla åldrar”, stoltserar Finland 100-invigningsfestens huvudproducent Ossi Luoto.

Dans på Manskun – på scenen Robin, Alma, Fork, Frida Andersson, Paula Koivuniemi, Darude…

Invigningsdagen inleds i Helsingfors redan vid lunchtid och kulminerar i Det nya århundradets party på Medborgartorget. Då förvandlas Mannerheimvägen till ett dansgolv till den enastående invigningens ära! Vid midnatt lyfter ett enormt fyrverkeri över Tölöviken och festen fortsätter fram till klockan ett. Invigningsfestens program, karta över evenemangsområdet och tillsäggsinformation på adressen finland100invigningsfest.fi.

Området vid Tölöviken kl. 12-18
På området kring Tölöviken erbjuds roligt program för alla åldrar redan under dagen! Operan, museerna, sporthallen, Finlandiahuset, restaurangerna och andra aktörer arrangerar sina egna evenemang. Det utlovas också minstingarnas egen fest på Operans utomhusscen under ledning av Pikku Kakkonens gäng kl. 13 och 15.

Parkscenen kl. 18-21
Kvällens program på Parkscenen, mellan Operan och Finlandiahuset, inleds redan kl. 18. På scenen uppträden en häftig dukning av nya och lovande unga artister, bl.a. DJ Kridlokk, The Holy, Kingfish, Seksikäs Suklaa, Dosdela och VG+ samt Random Life-kollektivets dansuppvisning.

Medborgartorget kl. 21-01
På Medborgartorget och Mannerheimvägen värmer Tavastias lördagsdisco upp både stämningen och tårna. Lördagsdiscots favorit-DJs inleder kl. 21. Det nya århundradets party kl. 22-01 bjuder på dans, musik, humor, sång, mode och ny cirkus! Under två timmar utlovas också glimtar ur det stundande jubileumsårets program och skildringar av det finländska folkets otroliga äventyr.

Den gemensamma berättelsen om Finland framförs av en rad favoritartister: Robin, Alma, Samuli Edelman, Paula Koivuniemi, Michael Monroe, Remu, Paleface, Jenni Vartiainen, Fork, Olavi Uusivirta, Tiisu, Lauri Tähkä, Frida Andersson, Iiro Rantala och Darude. Race Horse Company & Mad in Finland bjuder på spännande stunder i form av ny cirkus. Kvällen lotsas av Riku och Tunna i äkta Futureventures-stämning och som värdar fungerar Nina och Lorenz Backman.

Vid midnatt öppnas Finlands jubileumsår med ett storslaget fyrverkeri ovanför Tölöviken. Den fantastiska uppvisningen tar åskådaren på en resa genom Finland och de fyra årstiderna. Du kan beundra fyrverkeriet från hela festivalområdet. Efter fyrverkeriet fortsätter festandet på Medborgartorget fram till klockan ett på natten.

Jubileumsåret skapas tillsammans

Finland firar hundra år av självständighet hela året, i hela landet och även utomlands. Det blir ett häftigt år, med alla tusentals program. Också Helsingfors stad och Yle är starkt framme i skapandet av ett upplevelserikt jubileumsår.

”Jubileumsåret föds ur gemensamma stunder och delade upplevelser. Det är fint att vi får vara med och ordna invigningsfesten i Helsingfors, stadsevenemang är uttryckligen ett av våra teman för jubileumsåret. På invigningsfestens plats, Tölöviken, reses som bäst Helsingfors mest betydelsefulla Finland 100-projekt, det nya centrumbiblioteket”, säger näringslivsdirektör Marja-Leena Rinkineva, vid Helsingfors stad.

Yle förmedlar invigningsdagens och kvällens stämningar till hela Finland. Samtidigt inleds också Yles stora jubileumsprogramutbud.

”För jubileumsåret har Yle skapat en imponerande programhelhet och vill vara med och fira det hundraåriga självständiga Finland. Yle är alla finländares scen och därför är det viktigt för oss att föra fram dessa viktiga feststunder – oberoende var de görs – till alla finländare. Vi är också en del av befolkningens minnen och därför erbjuder vi innehåll från hela hundraårsperioden under jubileumsåret”, berättar Yles utgivningsdirektör Ismo Silvo.

Ändringar i programmet kan förekomma

Tilläggsinformation:

Invigningsfestens program, områdets karta och annan information: finland100invigningsfest.fi
Invigningsfesten i some: #finland100kickoff, #suomi100avajaiset

Finland 100-invigningsfesten:
Huvudproducent Ossi Luoto, ossi.luoto (at) vnk.fi, t. 040 739 0036
Informatör Johan Lindholm, johan.lindholm (at) vnk.fi, t. 050 436 2830

Helsingfors stad:
Utvecklingsdirektör Laura Aalto, laura.aalto (at) hel.fi, t. 040 507 9660, Helsingin Markkinointi Oy
Näringlivsdirektör Marja-Leena Rinkineva, marja-leena.rinkineva (at) hel.fi, t. 050 559 9183, Helsingfors stad

Yle:
Utgivningsdirektör Ismo Silvo, ismo.silvo (at) yle.fi, t. 040 505 1924
Producent för invigningsfesten Markku Mastomäki, markku.mastomaki (at) yle.fi, t. 040 869 1295

Information för redaktionerna:

Helsingfors stad informerar om hur invigningsfesten påverkar trafiken under julveckan.
På evenemangsområdet kommer det att finnas ett mediacenter, som betjänar i förväg ackrediterade representanter från media. För ackrediteringen ansvarar statsrådets kansli, som skickar en separat inbjudan och instruktioner. För mera information: Päivi Paasikoski, paivi.paasikoski (at) vnk.fi, t. 0295 160 136; Satu Sisättö, satu.sisatto (at) vnk.fi, t. 0295 160 140 

*****

Finland 100. År 2017 fyller det självständiga Finland hundra år. Vår generations mest betydelsefulla jubileumsår står för dörren. Jubileumsåret firas hela året, i hela landet och årets tema är tillsammans. I enlighet med det skapas och firas året som ett samarbete mellan finländare och Finlands vänner. Vem som helst kan föreslå projekt till den officiella programhelheten fram till slutet av oktober 2017. Sekretariatet för projektet Finland 100 år, vid statsrådets kansli, ansvarar för jubileumsårets förberedelser och koordinering. För det regionala arbetet i landskapen ansvarar Finland 100-regionnätverket. suomifinland100.fi, #finland100, #suomi100