Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Minister Terho deltar i allmänna rådets möte

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 17.11.2017 15.57
Pressmeddelande 528/2017

Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho företräder Finland vid allmänna rådets möte i Bryssel måndagen den 20 november. Vid mötet förbereds Europeiska rådets decembermöte. Teman för Europeiska rådets möte är försvar, sociala frågor, utbildning och kultur. I allmänna rådet röstas också om omlokaliseringen av de EU-myndigheter som finns i Storbritannien.

Rådet diskuterar också kommissionens arbetsprogram för 2018. Finland anser det vara bra att kommissionen fokuserar på att främja stora helheter och uppnå resultat. Kommissionens prioriteringar för nästa år motsvarar till stor del Finlands mål. I slutet av året utarbetas statsrådets strategi för inflytande i EU för 2018.

I samband med allmänna rådets möte ordnas en omröstning om vilka medlemsländer som ska få de EU-myndigheter (Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och Europeiska bankmyndigheten EBA) som finns i Storbritannien. Nitton städer, däribland Helsingfors, är på förslag till ny placeringsort för Europeiska läkemedelsmyndigheten.

I EU27-sammansättning får allmänna rådet dessutom chefsförhandlare Michel Barniers lägesrapport om förhandlingarna med Storbritannien.

Ytterligare information: Heli Siivola, specialsakkunnig i EU-ärenden, tfn 0295 160 476, statsrådets kansli