Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Statsminister Sipilä värd för det nordiska statsministermötet på Åland

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 15.9.2016 16.19
Pressmeddelande 383/2016

Statsminister Juha Sipilä har bjudit sina nordiska kollegor till Åland för statsministrarnas årliga inofficiella sommarmöte den 27 och 28 september. Statsministrarna diskuterar aktuella nordiska och internationella frågor, såsom utvecklingen av det nordiska samarbetet, aktuella utmaningar inom EU, säkerheten i Östersjöområdet samt samarbetet mellan de nordiska länderna och Förenta staterna.

”Det nordiska samarbetet är en av grundpelarna i Finlands utrikespolitik och i internationellt samarbete. I en värld som ständigt förändras och i en krävande omvärld är vi nordiska länder mer än tidigare en gemenskap. Vi har också gemensamma problem att lösa. Det årliga sommarmötet är ett exempel på den täta kontakten mellan de nordiska statsministrarna. Jag är mycket glad att jag får stå värd för årets möte på Åland”, säger statsminister Sipilä.

Statsministrarna träffar dessutom företrädare för de självstyrande områdena Åland, Grönland och Färöarna. I mötet deltar även Nordiska rådets president och direktör samt Nordiska ministerrådets generalsekreterare. Vid mötet diskuteras bland annat reformen av Nordiska ministerrådets arbete och rådets samarbetsprogram för integration av flyktingar och invandrare. På agendan står dessutom statsministrarnas nya handlingsplan med målet att främja exporten av nordiska verksamhetsmodeller och kompetensområden i anknytning till hållbar utveckling samt att främja den internationella kännedomen om dem.

Finland är ordförande för Nordiska ministerrådet i år. Finlands mål under ordförandeskapet är bland annat att avlägsna gränshinder, främja digitalisering och stärka Nordens gemensamma inflytande i EU. 

Programmet för Finlands ordförandeskap
Webbplatsen för ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet

Ytterligare information: Anna-Kaisa Heikkinen, specialmedarbetare (internationella frågor), tfn 040 748 3867, statsrådets kansli och Kari Kahiluoto, chef för Sekretariatet för nordiskt samarbete, tfn 0295 351 556, utrikesministeriet 

Den svenska översättningen av pressmeddelandet publicerad 16.9.2016.