Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Våra webbtjänster förnyas. Statsrådets kanslis webbplats vnk.fi blir en del av webbplatsen statsrådet.fi onsdagen den 24 april. Detta kan orsaka tillfälliga brister och störningar i webbtjänsterna.

Statsminister Sipilä reser till Tallinn

valtioneuvoston viestintäosasto
Utgivningsdatum 31.5.2017 17.38 | Publicerad på svenska 31.5.2017 kl. 19.56
Pressmeddelande 270/2017

Statsminister Juha Sipilä gör ett arbetsbesök i Estland lördagen den 10 juni, då man i Tallinn firar Finlandsdagen med anledning av 100-årsjubileet av Finlands självständighet. Under dagen diskuterar statsminister Sipilä med Estlands premiärminister Jüri Ratas. I anslutning till firandet av 100-årsjubileet leder statsministern och premiärministern också egna fotbollslag i en match och deltar i en stor konsert för allmänheten.

Statsminister Sipilä och premiärminister Ratas diskuterar bland annat Finlands och Estlands bilaterala relationer och samarbetet mellan länderna i synnerhet på områdena för informationsteknik, trafik och transport samt energi. De diskuterar också aktuella EU-frågor och internationella frågor. Statsministern och premiärministern kommer också att delta i ett seminarium för finländska och estniska företag.

Fotbollslag ledda av Sipilä och Ratas kommer att delta i evenemanget Suomi–Eesti Challenge som ordnas av Finlands och Estlands fotbollsförbund. Målet med evenemanget är att under samma dag uppleva mer än 100 fotbolls-, futsal- och strandfotbollsmatcher på spelplaner i Södra Finland och Estland. Matcherna är en del av den omfattande helheten av Finland 100-evenemang. Estland firar 100-årsjubileet av sin självständighet nästa år. Matchen mellan statsrådets kansli i Finland och premiärministerns kansli i Estland börjar kl. 13.30 på stadion Snelli (adress Toompuiestee 24) och den är öppen för allmänheten. 

Statsminister Sipilä, som är ordförande för Finland 100-delegationen, och premiärminister Ratas kommer också att följa en Finland 100-konsert som börjar kl. 18 på Frihetsplatsen (Vabaduse väljak). Som avslutning på konserten framför ministrarna sina tack. Konserten ordnas av Finlands institut i Estland och där framträder finländska och estniska pop- och rockmusiker. Gratiskonserten är huvudevenemanget för firandet av Finlands jubileumsår i Estland. 

Mer information om alla de evenemang för allmänheten som ordnas på Finlandsdagen i Tallinn finns på webbplatserna för Finlands ambassad i Tallinn.

Ytterligare information om programmet på Finlandsdagen i Tallinn: Hannele Valkeeniemi, pressråd, tfn +372 511 8548, Finlands ambassad i Tallinn 

Ytterligare information om statsministerns program: Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833 och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli