Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Statsminister Sipilä träffade påven med andra EU-ledare

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 24.3.2017 23.45 | Publicerad på svenska 27.3.2017 kl. 13.08
Pressmeddelande 129/2017

Statsminister Juha Sipilä deltar i 60-årsjubileet av Romfördraget lördagen den 25 mars i Rom. Stats- och regeringschefer från 27 EU-länder och representanterna för EU-institutioner undertecknar i samband med festligheterna en gemensam förklaring om EU:s framtid. Före mötet på fredagen träffade statsministern påven Franciskus i Vatikanen med andra EU-ledare.

I sitt tal till EU-ledarna framhävde påven Franciskus den historiska grund som Europeiska unionen i tiderna har uppbyggts på. Han uppmuntrade ledarna att lita på Europas framtid.

På fredagen var statsminister Sipilä också värd för ett företagsevenemang för finländska och italienska företag. Representanter för flera italienska företag som är verksamma i Finland samt för de finländska företagen Nokia, Comptel, Wärtsilä och Kalmar/Cargotec deltog i evenemanget. Målet är att effektivisera kontakten mellan länderna när det gäller handels- och industripolitik.

Statsministern anser att det är positivt att den ekonomiska situationen i Europa och i Finland har förbättrats. Han berättade om de åtgärder som regeringen vidtagit för att främja tillväxt och sysselsättning. Statsministern framhävde också det starka samarbetet mellan Finland och Italien inom företagssektorn. Finländska företag har investerat starkt i Italien och vice versa. Det är viktigt att fortsatt främja denna utveckling.

På fredag kväll ordnades en festmottagning till ära av Finlands 100-årsjubileum vid Finlands Rom-institut Villa Lante. Över hundra gäster deltog i mottagningen. I festmottagningen deltog också Estlands premiärminister Jüri Ratas och Italiens utrikesminister Angelino Alfano, med vilka statsminister Sipilä diskuterade aktuella EU-frågor och jubileumsåret för Finlands självständighet. Statsminister Sipilä som höll festtalet vid mottagningen framhävde Finlands och Italiens traditionella och goda samarbete.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833 och Päivi Paasikoski, kommunikationschef, tfn 040 547 6279, statsrådets kansli

Mer om ämnet

Romfördragen 60 år
Romfördraget fyller 60 år​
EU-ministerutskottet behandlade Romförklaringen (22.3)
Statsminister Sipilä till Rom (21.3)

Bild- och videomaterial till mediernas förfogande

EU:s nyhetsrum
Statsrådets Flickr-konto