Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott behandlade Syrien och Finlands Natopartnerskap

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 19.10.2016 11.59 | Publicerad på svenska 19.10.2016 kl. 14.19
Pressmeddelande 446/2016

Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott diskuterade konflikten i Syrien onsdagen den 19 oktober. Bashar al-Assads regim och Ryssland bär det största ansvaret för att konflikten i Syrien har tillspetsats och för att civila lider i Aleppo. Finland fördömer kraftigt krigshandlingarna mot civilbefolkningen och civila mål.

Finland anser att det är viktigt att de misstänkta krigsförbrytelserna utreds och att de skyldiga ställs till svars. Parterna i konflikten bör omedelbart avbryta krigshandlingarna, göra det möjligt för det humanitära biståndet att faktiskt nå fram och förbinda sig till att främja en politisk lösning på konflikten i Syrien.

Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott ansåg att det är viktigt att Finlands Natopartnerskap stärks ytterligare. Finland stöder ett intensifierat samarbete mellan EU och Nato. Samarbetet främjar också Finlands säkerhet. De beslut om utökad militär närvaro i Baltikum och Polen som fattades vid Natos toppmöte i Warszawa i juli skapar stabilitet i det rådande säkerhetsläget. Samtidigt är det viktigt att Nato och Ryssland upprätthåller en dialog.

Ytterligare information: avdelningschef Jukka Salovaara, tfn 0295 350 636, utrikesministeriet, avdelningschef Jarno Syrjälä (Syrien), tfn 0295 351 891