Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Försöksverksamheten påskyndas med hjälp av stödåtgärder och en smidig finansieringsplattform

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 15.4.2016 13.18
Pressmeddelande 161/2016

För att främja försöksverksamheten lönar det sig att skapa en finansieringsplattform som sammanför dem som genomför försöken, finansiärerna och stödfunktionerna. Plattformen ska bistå med att anpassa lärdomarna av försöken och stödja dem som genomför försöken genom acceleratorprogram för försök. Finansieringsproblem kan avhjälpas med hjälp av en digital plattform som möjliggör gräsrotsfinansiering, dvs. försöken finansieras av staten och andra aktörer, till exempel företag, stiftelser och föreningar. Detta framgår av Demos Helsinkis och Finlands miljöcentrals gemensamma utredning, som överlämnades den 15 april till kommun- och reformminister Anu Vehviläinen.

Finansieringsplattformen för försök kan inleda sin verksamhet med två miljoner euro i statlig finansiering

Enligt förslaget ska finansieringsplattformen för försök inleda sin verksamhet 2016 med två miljoner i statlig finansiering. Med finansieringen skapas en digital finansieringsplattform och startas 100 småskaliga försök, som stöds med hjälp av acceleratorprogram för försök. I ett senare skede möjliggör den digitala modellen för gräsrotsfinansiering en smidig flerkanalsfinansiering. En utvärdering av hur finansieringsplattformen för försök fungerar görs i slutet av regeringsperioden. Plattformen utgör alltså ett eget försök, där man utreder nyttan såväl med olika försök som med hela verksamhetsmodellen i förhållande till kostnaderna.

Den föreslagna digitala plattformen för gräsrotsfinansiering gör det möjligt att sammanföra dem som genomför försöken och finansiärerna, bevilja finansiering snabbt och samla in information från försöken. Enligt utredningen är det möjligt att verksamheten efter initialfasen inte längre är beroende av statens budgetfinansiering, om finansieringsplattformen för försök och stödåtgärderna visar sig vara ett gynnsamt sätt för olika aktörer att finansiera verksamhet som anknyter till de egna målen. Försök som fått tillräcklig finansiering via finansieringsplattformen skulle till exempel kunna betala fem procent av finansieringsbeloppet till upprätthållandet av plattformen

Småskaliga försök och bärkraftiga försök – medborgarna deltar i utvecklingen av samhället

För att främja den finländska försökskulturen behövs det enligt utredningen både småskaliga försök som utgår från medborgarna och längre framskridna bärkraftiga försök. Med hjälp finansieringsmodellen kan erfarenheterna från småskaliga projekt och bärkraftiga projekt utnyttjas av samhället i större skala. Exempel från andra håll i världen visar att omfattande samhälleliga och ekonomiska fördelar uttryckligen kan nås med bärkraftiga försök.

Enligt förslaget ska bärkraftiga försök grunda sig på kunskapen och erfarenheterna från småskaliga försök. Med hjälp av småskaliga försök förbättras möjligheterna för medborgarna och aktörer på gräsrotsnivå att delta i utvecklingen av samhället. De finansieras till ett belopp mellan 500 euro och 20 000 euro.

Bärkraftiga försök är mera omfattande och komplexare än småskaliga försök. De behöver mer finansiering och av dem som leder försöken krävs också yrkeskompetens. Det föreslås att bärkraftiga försök kan beviljas statens särskilda finansiering till ett belopp av högst 100 000 euro.

Hur verksamhetsmodellen för finansieringsplattformen ska utformas i praktiken och detaljerna i den bereds som bäst vid statsrådets kansli.

Projektet för alternativ för genomförandet av försöksverksamheten (KORVA) realiserades inom ramen för statsrådets utrednings- och forskningsplan 2015.

Mer information om försöksverksamheten: kokeilevasuomi.fi

Mer information om statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet: tietokayttoon.fi

Ytterligare information: Mikko Annala, forskare, Demos Helsinki, tfn 040 778 6062, Annukka Berg, forskare, Finlands miljöcentral, tfn 0295 251 842 och Kaisa Lähteenmäki-Smith, ordföranden för projektets styrgrupp,statsrådets kansli, tfn 0295 160 166