Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Utredning sökte metoder för att förhindra utslagning bland unga

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 21.9.2015 13.20
Pressmeddelande 493/2015

Projektet "Yhteiskunnan syrjällä" har i dag, den 21 september, publicerat sin slutrapport. I projektet sökte man metoder för att stödja ungdomar som inte har någon utbildning eller saknar arbete.

I projektet analyserades andelen unga i åldern 16–29 som inte arbetar eller studerar för att avlägga en examen och deras livssituation, vilka tjänster det finns för närvarande och vilket utvecklingsbehovet är i Finland. I projektet utarbetades politikrekommendationer med förslag om hur man ska kunna undanröja hindren för att hjälpa de unga och överlappningar i tjänsterna. De politikrekommendendationer som utredningen föreslår är:

  1. tjänster med låg tröskel för de unga i alla kommuner
  2. en betrodd kontaktperson och en plan för varje ung person
  3. från övergångsfällor till kontinuerligt stöd
  4. framtidsstöd i stället för utkomststöd
  5. systemet med stöd för unga bör styras som en helhet

I Finland fanns det 2013 cirka 45 000 unga som saknade arbete och utbildning på andra stadiet

Enligt 2013 års sysselsättningsstatistik fanns det ca 45 000 ungdomar i åldern 16–29 som saknade arbete och utbildning på andra stadiet. Mellan åren 2000 och 2013 har av dessa andelen unga som talar ett av de inhemska språken som modersmål minskat med nästan en tredjedel. Den relativa andelen utslagna bland unga med främmande modersmål har också minskat trots att det totala antalet unga med främmande modersmål har tredubblats på 2000-talet. Över en tredjedel av de ungdomar som har ett främmande modersmål eller som talar ett inhemskt språk som modersmål bor ensamma, och 4 800 är bostadslösa. Ungdomar som bor ensamma eller som är utan bostad lever ofta på ett mycket anspråkslöst socialt stöd.

Undersökningen fann skillnader mellan landskapen

En landskapsspecifik undersökning visade att läget i Kymmenedalen är sämst både bland de unga som talar ett inhemskt språk som modersmål och dem med främmande modersmål.  I Kymmenedalen saknade över en fjärdedel av ungdomar med främmande modersmål och cirka 7 procent av dem som talar ett inhemskt språk som modersmål arbete och en examen efter grundskolestadiet.   Situationen för unga med främmande modersmål är dålig även i Kajanaland, Lappland och södra Savolax. För dem som talar ett inhemskt språk som modersmål är läget svagt förutom i Kymmenedalen även i Päijänne-Tavastland och Egentliga Tavastland.

Unga som lider av ackumulerade problem har svårt att få hjälp och stöd

Unga som lider av ackumulerade problem har ofta svårt att få den hjälp och det stöd som de behöver.  I en högspecialiserad och svåröverskådlig servicedjungel kan det vara svårt att hitta den rätta hjälpen, och alla unga klarar inte av detta ensam. Unga som får riktat och särskilt stöd övergår oftare än andra från en tjänst till en annan, eftersom stödtjänsterna och utbildningsmöjligheterna baserar sig på uppdelning enligt ålder och målgrupp. De unga kan ofta också omfattas av stöd från flera olika myndigheter och sakkunniga utan att någon känner till helheten.  Det finns en risk för att en ung person som går över från en åldersgrupp eller en tjänst till en annan blir utan en viss tjänst eller utan alla tjänster.

Publikationen "Parempia ratkaisuja koulutuksen ja työn ulkopuolella olevien nuorten tukemiseen" kom till som ett led i genomförandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan 2014. I projektet deltog forskare och sakkunniga från Östra Finlands universitet, Diakoniyrkeshögskolan, Helsingfors Diakonissanstalt och Institutet för hälsa och välfärd. Den statistiska analysen gjordes av Statistikcentralens utvecklingschef emeritus Pekka Myrskylä.

Utredningen "Parempia ratkaisuja koulutuksen ja työn ulkopuolella olevien nuorten tukemiseen" (på finska)

Mer information om statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet

Ytterligare information: Mirja Määttä, forskare,  närings-, trafik- och miljöcentralen, tfn 0295 024 996, samt Anne Määttä, sakkunnig (forsknings-, utbildnings- och innovationspolitik) forskare, Diakoniyrkeshögskolan, tfn 0400 -979 932