Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Hotbedömningen av arter i Finland inleds

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 16.1.2017 13.01 | Publicerad på svenska 17.1.2017 kl. 13.09
Pressmeddelande 17/2017

En hotbedömning av arter i Finland görs nu för femte gången. Bedömningen genomförs med mer än 150 sakkunnigas insatser i expertgrupper. Den nya bedömningen kommer att omfatta över 21 000 arter i Finland och den ska bli färdig vid ingången av 2019. Vid bedömningen följs den hotklassificering som har utvecklats av Internationella naturvårdsunionen (IUCN) samt kriterier och tillämpningsanvisningarna för dessa.

Bedömningen har beretts inom ramen för projektet ”Eliölajien uhanalaisuuden viidennen kokonaisarvioinnin koordinointi ja ohjaus” (samordning och styrning av den femte helhetsbedömningen av utrotningshotade arter) som genomförs av Finlands miljöcentral. I projektet utarbetades uppdaterade finskspråkiga bedömningsanvisningar, genom vilka man säkerställer att bedömningarna görs på ett enhetligt sätt och i enlighet med IUCN:s anvisningar. Den nu färdigställda bedömningsanvisningen omfattar också nationella kompletteringar, nationell praxis och krav på dokumentation av bedömningarna. För att snabba upp det praktiska bedömningsarbetet och för att underlätta dokumentationen av grunderna utarbetades ett nätverktyg i samarbete med Naturhistoriska centralmuseets Artdatacenter, som svarar för det tekniska genomförandet av verktyget.

Finland har förbundit sig till det internationella målet att stoppa utarmningen av den biologiska mångfalden senast 2020. Det är också målet för landets nationella mångfaldsstrategi. Hotbedömningen av arter spelar en central roll vid bedömningen av hur Finland har lyckats med att uppnå målet.

Finlands miljöcentral har gett ut publikationen inom ramen för genomförandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan 2016.

Guide för hotbedömning av arter – Bedömningskriterier givna av Internationella naturvårdsunionen (IUCN) och nationella kompletteringar (på finska)

Mer information om statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet: tietokayttoon.fi

Ytterligare information: Ulla-Maija Liukko, äldre forskare, Finlands miljöcentral (SYKE), tfn 0295 251 387