Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Rapport: Ökad användning av kostnads-nyttoanalyser vid bedömningen av hur lagberedningsprojekt utfallit

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 11.1.2016 14.53
Pressmeddelande 7/2016

Framöver ska man i allt större utsträckning utnyttja en kostnads-nyttoanalys vid bedömningen av konsekvenserna av lagändringar. En kostnads-nyttoanalys ger möjlighet att på ett konsekvent och principiellt enkelt sätt bedöma hur lagstiftningsprojekt utfallit. Om nyttan är större än kostnaderna, anses politikändringen vara lyckad ur ekonomisk synvinkel. Uppgifterna framgår av slutrapporten för ett forskningsprojekt som Statens ekonomiska forskningscentral (VATT) offentliggjorde den 11 januari.

Forskningen visar att i fråga om ändringar som gäller kommunernas uppgifter betonar man ofta i alltför hög grad de direkta kommunalekonomiska konsekvenserna. Det är viktigt att dessa konsekvenser klarläggs så noggrant som möjligt, men det är lika viktigt att konstatera att lagändringarna medför kostnader eller nytta även för dem som använder servicen och för andra medborgare. Därför ska en meningsfull bedömning av lagstiftningsprojekt inte bara omfatta de kommunalekonomiska konsekvenserna, utan även ta fasta på hurudana konsekvenser och hurudan nytta de har för samhället.

I syfte att bedöma konsekvenserna av lagstiftningsprojekt utvecklade VATT:s forskarlag en enhetlig strategi med hjälp av vilken konsekvenserna av projekten systematiskt kan bedömas ur kostnads- och nyttosynvinkel. Den bedömningsram som utvecklats för ändamålet kan underlätta lokaliseringen av problem som hänför sig till den nuvarande förhandsbedömningen och kvalitetshanteringen av bedömningen. Dessutom kan de resultat som fås fram med hjälp av strategin utnyttjas vid planeringen av en eventuell eftersyn.

I strategin bedömer man fördelningen och omfattningen av kostnaderna och nyttan på tre plan, dvs. utifrån personerna i målgruppen, andra kommuninvånare och det övriga samhället. När det är möjligt lägger man fram en numerisk uppskattning av nyttan och kostnaderna. Med tanke på uppgifter om vilka det inte finns några eller mycket lite forskningsdata ska det göras upp en förteckning över de centrala förväntade kostnads- och nyttoposterna. I rapporten finns dessutom en kort presentation av den internationella forskningslitteraturen för respektive politikändring.

VATT:s forskarlags rapport utarbetades inom ramen för genomförandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan 2015. Inom forskningsprojektet hade man som mål att utveckla ett systematiskt angreppssätt som baserar sig på ekonomiska vetenskaper och kan tillämpas på bedömningen av konsekvenserna av lagändringar med utgångspunkt i den kommunala ekonomin och kommuninvånarnas välfärd. Forskningens exempelmaterial bestod av lagändringar och lagförslag gällande olika uppgifter i sammanlagt 24 kommuner. En del av dessa var lagändringar som redan genomförts och en del var förslag till lagändringar. Merparten av lagändringarna gäller uppgifter inom undervisnings- och kulturväsendet samt social- och hälsovårdstjänster.

Rapport om bedömning av konsekvenserna av kommunernas uppgifter och skyldigheter (på finska)

Ytterligare information: Antti Moisio, forskningsdirektör, tfn 0295 519 432, Antti Saastamoinen, specialforskare, tfn 0295 519 500, samt Tuomo Suhonen, specialforskare, tfn 0295 519 507, VATT