Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Minister Terho låter utreda trakasserier inom filmbranschen

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 23.3.2018 13.02
Pressmeddelande
Foto: Visual Hunt

Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho har beslutat att tillsätta en utredningsperson för att utreda trakasserier och osakligt beteende som förekommit inom filmbranschen. Utredningspersonen ska också utreda arbetsvillkor och lagstiftning inom filmbranschen samt komma med förslag om hur man kan förebygga trakasserier och främja jämlikhet.

Det har under den senaste tiden framkommit att trakasserier och osakligt beteende är allmänt förekommande inom filmbranschen och särskilt inom filmproduktionen. Aktörer inom filmbranschen har berättat om sina erfarenheter, vilket har lyft fram behovet av att utreda nuläget och komma med utvecklingsförslag.

Av utredningspersonen förväntar sig minister Terho ett mångsidigt och modigt grepp i fråga om att lösa problemen inom filmbranschen. – Ett osakligt beteende hör inte hemma i någon arbetsgemenskap. Det är mycket beklagligt att det här förekommer inom kulturbranschen, som borde fara en föregångare i fråga om bildning, säger minister Terho.

Utredningspersonen ska utreda hur man inom branschen följer de skyldigheter som enligt lagstiftningen tillkommer arbetsgivaren samt kartlägga vilka metoder det inom lagstiftningen finns för att ingripa i situationer där det förekommer osakligt beteende. Bestämmelser om sexuella trakasserier och rätten till personlig integritet ingår i grundlagen, jämställdhetlagen, diskrimineringslagen och arbetarskyddslagen.

Utredningspersonen ska samla god praxis inom filmbranschen och uppskatta deras möjliga verkningar samt föreslå möjliga nya verksamhetsmodeller och andra fortsatta åtgärder. Utredningspersonen ska i sitt arbete vara i kontakt med bl.a. Finlands filmstiftelse, organisationer inom filmbranschen, produktionsbolag och olika grupper samt myndigheter inom förvaltningsområdena.

Inom film- och tv-branschen finns det anvisningar om hur man förebygger sexuella trakasserier. Anvisningarna konkreta råd för såväl den som utsätts för sexuella trakasserier som för arbetsgivare och personer i chefsställning 

Meningen är att man i lagen om finansiering av filmkulturen, som är under beredning, skriver in en bestämmelse enligt vilken man i det stödavtal som görs inför inledandet av en filmproduktion även noterar att man under filmproduktionen ska följa de skyldigheter som finns inskrivna i lagen och att man bör följa god praxis. På så sätt garanterar man att man inom alla de filmproduktioner som görs med offentligt stöd beaktar arbetsgivarens skyldigheter som finns inskrivna i bl.a. jämställdhetlagen, diskrimineringslagen och arbetarskyddslagen.

Mer information:     
- specialmedarbetare Toni Kokko tfn 050 591 6221
- direktör Jorma Waldén tfn 02 95 33 0338

Kultur Sampo Terho