Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Reformeringen av centralförvaltningen betonar digitalisering och utvecklande av verksamhetssätten

finansministeriet
Utgivningsdatum 18.11.2016 14.59 | Publicerad på svenska 21.11.2016 kl. 11.37
Pressmeddelande
Hallituksen reformi -varumärket.

Finansministeriet har inlett beredning som gäller reformeringen av centralförvaltningen. Målet för reformeringen är att väsentligt förbättra statsrådets och förvaltningens verksamhetssätt. På detta sätt förstärks och garanteras förmågan att genomföra de ändringar som eftersträvas i varje enskilt fall.

Centralförvaltningsreformen är horisontell. Reformen för samman i synnerhet det arbete på att reformera och utveckla verksamhetssätten som gjorts i social- och hälsovårds- och landskapsreformen samt i spetsprojekten för digitalisering och ledning till en allmän ändring av verksamhetssätten. Samtidigt breddas resultaten av dem.

I de olika delområdena av centralförvaltningsreformen betonas och prioriteras de reformer av statsförvaltningen som är väsentliga med tanke på framtidens digitala förvaltning och ledningen av den. Mandatperioden för reformen av centralförvaltningen är 18.11.2016 - 15.4.2019.

Centralförvaltningsreformen görs i två faser

I den första fasen, som inleds nu, görs en ändringsagenda utgående från de resultat som uppnåtts i de olika spetsprojekten och reformerna och övriga projekt för att utveckla förvaltningen, vilka pågår vid finansministeriet. Reformeringen av centralförvaltningen leds av understatssekreterare Tuomas Pöysti, som också kommer att vara ordförande för den projektgrupp som tillsätts senare.

Reformens andra fas inleds i maj 2017, då en gemensam projektgrupp med beredningsgrupper kommer att tillsättas. Avsikten är att i den andra fasen genomföra utvecklingsåtgärder och strukturella lösningar som gäller den gemensamma ledningen och verksamhetssätt av nya slag och som behövs för att statens centralförvaltning ska kunna reformeras.

De centrala målen för reformeringen av centralförvaltningen är att

  • utveckla ett enhetligt statsråd särskilt genom att reformera verksamhetssätten
  • utveckla strukturer och praxis för ledningen så att ändringar åstadkoms i statsförvaltningen och i utnyttjandet av digitaliseringen
  • utveckla det strategiska ledarskap som förutsätts för att digitaliseringen ska lyckas och ta i bruk gemensamma förfaringssätt
  • utveckla verksamhetssätten vid statens ämbetsverk och inrättningar så att statsförvaltningen tillsammans med den övriga offentliga förvaltningen utgör en enhetlig digital serviceplattform.
  • utveckla gemensamma principer som gäller statsförvaltningens organisationsstrukturer och samordna de reformer som gäller organisationsstrukturerna.

Genomförandet av centralförvaltningsreformen förutsätter att de olika parterna har vidsträckt interaktion och nätverkande arbetssätt.

Centralförvaltningsreformen är en av regeringens reformer. Kommun- och reformminister Anu Vehviläinen är ansvarig minister för reformen.

Beslutet om tillsättande (på finska)

Keskushallinnon uudistuksen esiselvitys (presentationsblad på svenska)

Ytterligare information:

Tuomas Pöysti, understatssekreterare, SHM och FM, tfn 02951 63012
Päivi Laajala, överdirektör, FM, tfn 02955 30026
Tuomas Vanhanen, minister Vehviläinens specialmedarbetare, tfn 02955 30216

Anu Vehviläinen Förvaltningspolitiken