Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

EU-ministerutskottet diskuterade brexit och utvecklingen av EMU

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 19.1.2018 9.38 | Publicerad på svenska 19.1.2018 kl. 14.07
Pressmeddelande 24/2018

Vid årets första möte fredagen den 19 januari behandlade EU-ministerutskottet bland annat övergångsperioden efter Storbritanniens utträde ur EU och utvecklingen av ekonomiska och monetära unionen EMU.

EU-ministerutskottet godkände en kompletterande E-skrivelse som ska överlämnas till riksdagen och som gäller övergångsperioden mellan Storbritanniens utträde ur EU i mars 2019 och landets relation till EU i framtiden. Målet är att EU:s nuvarande regler följs åtminstone fram till utgången av 2020. Storbritannien ska förbli en del av den inre marknaden och tullunionen, följa EU-lagstiftningen och betala sin andel till EU:s budget. Landet ska emellertid inte delta i EU-institutionernas verksamhet eller EU:s beslutsfattande.

EU-ministerutskottet diskuterade också ärenden som kommer att behandlas i eurogruppen och Ekofinrådet (den 22–23 januari), särskilt frågor som hänför sig till det fortsatta arbetet för att utveckla EMU och slutföra bankunionen.

EU-ministerutskottet diskuterade också tidpunkten för Europaparlamentsvalet 2019. Om EU-länderna inte enhälligt kommer överens om något annat, förrättas valet vid den ordinarie tidpunkten den 6–9 juni 2019.

EU-ministerutskottet konstaterade också att det finns behov att främja och utvidga medborgardebatten om utvecklingen av EU. För närvarande bereds bland annat statsminister Juha Sipiläs besök vid finländska universitet, där det ska föras diskussioner om Finlands och EU:s framtid, samt ett flertal andra evenemang.

EU-ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter inför följande rådsmöten:

  • Utrikesrådet (den 22 januari)
  • Informellt möte mellan justitie- och inrikesministrarna (den 25–26 januari)

På utrikesrådets agenda står Libyen, fredsprocessen i Mellanöstern samt förnyandet av Cotonouavtalet om relationerna mellan EU-stater och stater i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet. Inrikesministrarna kommer att diskutera Europas asylpolitik och integrerade gränsförvaltning. Teman för justitieministrarnas möte är inledandet av Europeiska åklagarmyndigheten EPPO:s verksamhet och de internationellt privaträttsliga bestämmelserna om äktenskap och föräldraansvar (revideringen av Bryssel IIa-förordningen).

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319 och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli