Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

EU-ministerutskottet diskuterade det informella februarimötet mellan EU:s stats- och regeringschefer

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 16.2.2018 10.29 | Publicerad på svenska 16.2.2018 kl. 14.06
Pressmeddelande 76/2018

Vid sitt möte fastställde EU-ministerutskottet Finlands ståndpunkter inför det informella mötet mellan EU:s stats- och regeringschefer, som hålls i Bryssel den 23 februari. Dessutom fick EU-ministerutskottet en lägesrapport om utvecklingen av ekonomiska och monetära unionen EMU, diskuterade rättssäkerheten i Polen och fastställde Finlands ståndpunkter inför ett flertal rådsmöten.

Vid sitt informella möte kommer stats- och regeringscheferna att diskutera den fleråriga budgetramen och institutionella frågor. Finland vill värna om balansen mellan institutionerna och om Europeiska rådets ställning vid utnämningen av Europeiska kommissionens ordförande. Finland understöder inte nationsövergripande kandidatlistor i Europaparlamentsvalet, det så kallade förfarandet med toppkandidater vid val av kommissionens ordförande eller en gemensam ordförande för Europeiska rådet och kommissionen. Finland understöder inte heller förslaget att Storbritanniens parlamentsplatser omfördelas till de övriga medlemsstaterna. Finland anser att kommissionen även fortsättningsvis ska ha en ledamot från varje medlemsstat.

Enligt EU-ministerutskottet bör man vid förhandlingarna om budgetramen säkerställa att Finlands nettobidrag är skäligt och rättvist och beaktar landets ekonomiska situation. Finlands utgångspunkt är att Storbritanniens utträde beaktas fullt ut i den totala nivån för budgetramen, men vi binder oss inte till den striktaste enprocentsgruppen bland nettobidragsgivarna. Detta bidrar till flexibilitet och stöder vårt mål om att få relativt sett mer jordbruks- och sammanhållningsstöd. Det stöder också vårt mål om att kunna möta de nya utmaningar som EU ställs inför, exempelvis i fråga om migration och utvecklingen av försvarsdimensionen.

EU-ministerutskottet behandlade också högnivåkonferensen om Sahel, som hålls i anslutning till mötet mellan stats- och regeringscheferna. Vid konferensen ges finansieringslöften för gemensamma väpnade styrkor i fem stater i Sahelområdet. Syftet är att främja områdets stabilitet och skapa förhållanden som är gynnsamma för statsmaskineriets återvändande och för genomförandet av utvecklingsprojekt. Finland stöder truppernas verksamhet med 900 000 euro.

EU-ministerutskottet diskuterade också rättssäkerheten i Polen. Kommissionen har till rådet lämnat ett förslag till beslut där rådet ska fastställa att det finns en risk att Polen allvarligt bryter mot rättsstatsprincipen. Kommissionen är beredd att på nytt överväga frågan om Polen vidtar de åtgärder som behövs. Kommissionen lägger fram sitt förslag vid allmänna rådets möte i slutet av februari. För närvarande för kommissionen en dialog med Polen om de åtgärder som landet bör vidta. Enligt Finland är det viktigt att göra framsteg i frågan.

EU-ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter inför följande rådsmöten:

  • Eurogruppen (19.2) och Ekofinrådet (20.2)
  • Rådet (jordbruk och fiske) (19.2)
  • Informellt möte mellan utvecklingsministrarna (20.2)

En central fråga som kommer att diskuteras i Eurogruppen är utvecklingen av Europeiska stabilitetsmekanismen. På Ekofinrådets agenda står utvecklingen av hållbara finanser, beviljandet av ansvarsfrihet för kommissionen för budgetåret 2016 samt riktlinjerna för budgeten för 2019.

Huvudtemat för rådet för jordbruk och fiske är Europeiska kommissionens meddelande om den gemensamma jordbrukspolitikens framtid och revideringen av EU:s bioekonomistrategi.

Utvecklingsministrarna kommer att diskutera EU:s relation med Afrika, Västindien och Stillahavsområdet efter Cotonouavtalet. Andra teman är finansieringen av EU:s yttre förbindelser och Europeiska investeringsbankens initiativ till inrättande av en ny europeisk utvecklingsbank. Under en lunch diskuterar utvecklingsministrarna reformen av FN:s utvecklingssystem med FN:s utvecklingsprogram UNDP:s generalsekreterare.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833 och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli