Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Republikens president och ministerutskottet behandlade övergripande säkerhet, hybridhot, Finlands och Förenta staternas samarbete och deltagande i krishantering

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 15.3.2017 11.20 | Publicerad på svenska 15.3.2017 kl. 15.43
Pressmeddelande 110/2017

Onsdagen den 15 mars presenterades Säkerhetskommitténs översikter av säkerheten i samhället och utvecklingen av beredskapen mot hybridhot för republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott.

Säkerhetskommittén följer hur säkerheten i samhället utvecklas och rapporterar årligen till republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott. De störningssituationer och de förändringar i verksamhetsmiljön som ägde rum 2016 hade ingen betydande inverkan på samhällets vitala funktioner. Störningar i samhället framhäver betydelsen av gemensam beredskap i enlighet med modellen för övergripande säkerhet. I synnerhet säkerhetskunnandet och resursfördelningen i fråga om beredskap bör utvecklas.

Säkerhetskommittén har utifrån utredningen om hybridhot från 2015 följt upp beredskapen mot hybridhot. Utvecklingen har varit positiv inom många områden, bland annat när det gäller att förbättra beredskapen och skapa en lägesbild.

Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott diskuterade också samarbetet mellan Finland och Förenta staterna när det gäller säkerhet och ekonomi. Förenta staterna är en viktig partner för Finland i såväl globala som regionala frågor, liksom även bilateralt. Det transatlantiska samarbetet mellan EU och Förenta staterna har en stor betydelse för Europas säkerhet och stabilitet. Det är viktigt för Finland att främja de ekonomiska förbindelserna med Förenta staterna och samtidigt påverka det globala handelssystemet som en del av EU. Det arktiska samarbetet fortsätter i och med att Förenta staterna överlämnar ordförandeskapet i Arktiska rådet till Finland.

Vid mötet diskuterades också frågor som gäller internationell krishantering. Finland fortsätter att aktivt delta i internationella krishanteringsuppdrag. Finland deltar för närvarande i 12 militära krishanteringsinsatser med sammanlagt ca 390 soldater och i 20 civila krishanteringsinsatser med ca 120 experter. I fråga om militär krishantering ökar antalet soldater åter till 500 den 1 april 2017, när Finland ersätter ett jägarkompani i den franska reservbataljonen i UNIFIL-insatsen i Libanon. Ett beslut om detta fattades i oktober 2016 som en del av Finlands svar på Frankrikes begäran om bistånd efter terrordåden i november 2015. Med tanke på antalet personer är UNIFIL-insatsen för närvarande den mest omfattande av Finlands deltaganden i krishantering. Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott slog vid sitt möte fast att Finland under 2018 fortsätter att delta i insatsen EUNAVFOR MED Sophia på Medelhavet med den nuvarande styrkan på högst 10 soldater. Dessutom förbereder sig Finland på att fortsätta i OIR-insatsen i Irak fram till utgången av 2018.

Ytterligare information: Marja Liivala, ledande sakkunnig (Förenta staterna), tfn 0295 351 727, Timo Kantola, biträdande avdelningschef (krishantering), tfn 0295 351 477, utrikesministeriet; Otto Saxén, enhetschef (krishantering), tfn 0295 140 314, försvarsministeriet; Vesa Valtonen, generalsekreterare, tfn 0295 140 700, Säkerhetskommittén