Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Försvarssamarbete och budgetramar i EU-ministerutskottet

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 10.2.2017 9.27 | Publicerad på svenska 10.2.2017 kl. 14.56
Pressmeddelande 64/2017

EU-ministerutskottet fastställde vid sitt möte den 10 februari Finlands ståndpunkter i frågor som gäller utveckling av EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik och försvarssamarbete, kommande budgetramar och förfaranden för att inrätta Europeiska åklagarmyndigheten.

EU-ministerutskottet fastställde att Finland även i fortsättningen aktivt kommer att främja utvecklingen av EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik och försvarssamarbete. I december enades Europeiska rådet om fördjupat samarbete i enlighet med de riktlinjer som också Finland företräder. Beslut kommer att fattas under våren och sommaren vid möten mellan utrikesministrarna och försvarsministrarna och i Europeiska rådet.

- Finland har som mål att på ett övergripande sätt utveckla och stärka EU som säkerhetsgemenskap. Vi håller nära kontakt med kommissionen och unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik och medverkar effektivt i utvecklingen och framskridandet av initiativen, säger statsminister Juha Sipilä.

Vid mötet diskuterade EU-ministerutskottet även riktlinjerna för förhandspåverkan för de kommande förhandlingarna om budgetramen. EU:s följande budgetramperiod inleds 2021.

EU-ministerutskottet fastställde också att Finland i fråga om inrättandet av Europeiska åklagarmyndigheten (EPPO) är berett att ansluta sig till den grupp medlemsstater som anser att man ska framskrida i ärendet genom fördjupat samarbete mellan medlemsstaterna när det inte verkar nås enighet i frågan. Det tas ännu inte slutgiltigt ställning till Finlands deltagande i EPPO:s verksamhet.   EPPO inrättas för att man effektivare ska kunna ingripa i brott som ekonomiskt sett skadar EU och minska de ekonomiska förluster som brotten orsakar EU och medlemsstaterna.

EU-ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter inför mötet i utbildnings- och ungdomsrådet (den 17 februari). Rådet ska anta slutsatser om den för unga avsedda europeiska solidaritetskåren och om att högklassig utbildning ska erbjudas alla.

Ytterligare information: Jori Arvonen, understatssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 315, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833 och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli