Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet
Forskning ger premisserna för bedömningen av den kritiska infrastrukturen och för lägesuppfattningen

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 6.2.2017 11.57
Pressmeddelande 54/2017

Enligt en utredning förbättrar ett vädersäkert elnät i kombination med vädersäkra backup-batterier för datakommunikationsnät bägge systemens funktionssäkerhet mer än om man endast vidtar någondera av dessa åtgärder. Utanför tätorter säkerställer ett vädersäkert elnät invånarnas tillgång till el mera effektivt än mobilnätens eltillförsel. I och med att nätautomatiseringen och fjärradministrationen ökar kan de risker och hot som cyberattacker och omfattande anläggningsfel medför öka.

Detta visar en forskning genom vilket man har skapat metoder för en omfattande bedömning samt lägesuppfattning av hur den kritiska infrastrukturen fungerar särskilt vad gäller elnäten och datakommunikationsnäten. I forskningsrapporten presenteras sådana intervju- och simuleringsresultat samt krav och rekommendationer för lägesuppfattningen som ska förbättra infrastrukturens hållbarhet. Det moderna samhället är beroende av många tjänster, t.ex. den oavbrutna tillgången till el, vatten och dataförbindelser. Kritisk infrastruktur är en gemensam benämning på de branscher som producerar dessa tjänster som är kritiska för samhället.

I forskningen har man beaktat både de krav för lägesuppfattningen som gäller enskilda aktörer inom infrastrukturen och de krav för en mer omfattande helhetsbild som täcker flera infrastrukturområden och som lämpar sig för räddningsväsendets ändamål. Vid arbetet användes detaljerade simuleringsmallar med vilka man analyserade elnätens och datakommunikationsnätens beroendeförhållanden i nuläget och år 2030.

Forskningen om näten för elöverföring och datakommunikation samt räddningsväsendet i störningssituationer utgick från ett användarperspektiv och baserade sig både på intervjuer med experter och på litteraturstudier av tekniken, användningen och serviceutvecklingen inom näten för datakommunikation och elöverföring. Genom temaintervjuer samlade man in information om de olika aktörernas förfaranden vid hanteringen av omfattande störningar och deras tekniska lösningar vid reparationerna och administrationen av näten. Samtidigt utredde man kopplingarna aktörerna emellan vid omfattande störningar samt samlade in uppskattningar om de förändringar som kommer att ske före 2030.

På basis av det insamlade materialet utvecklade man under forskningens tekniska fas detaljerade simuleringsmallar av näten för elöverföring och datakommunikation i nuläget och år 2030. Med hjälp av dessa mallar simulerade man en storm motsvarande stormen Hannu-Tapani och en cyberattack mot elnätet och deras sammanlagda verkningar på elöverföringsnät, mobiltelenät och på lägesbilden. 

En webbsimulator som beskriver näten för elöverföring och datakommunikation kopplades till systemet för lägesbilden i syfte att möjliggöra utbyte av information om läget i realtid. Systemhelheten utvecklades så att den blev händelsebaserad och så att administrationen av fel blev mer proaktiv. Med hjälp av analysen av lägesbilden och de prioriteringslistor som producerades av systemet för lägesbilden kunde man i webbsimulatorn göra en dynamisk prioritering av reparationsobjekten. Utöver nuläget producerar systemet dessutom en prognos över händelsernas utveckling inom den närmaste framtiden, vilket förbättrar såväl möjligheterna att förutse verkningarna som situationsmedvetenheten.    

Rapporten har utarbetats inom ramen för genomförandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan för 2015.

Rapporten (på finska)

Mer information om statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet: tietokayttoon.fi

Ytterligare information: professor Jouko Vankka, Försvarshögskolan, tfn 0299 530 489, jouko.vankka(at)mil.fi och Seppo Horsmanheimo, ledande forskare, Teknologiska forskningscentralen VTT Ab, tfn 040 542 3599, seppo.horsmanheimo(at)vtt.fi