Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta
Asiakaslähtöisyys sosiaali- ja terveydenhuollossa edellyttää työn uudelleenjakoa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 22.9.2017 8.37
Tiedote 419/2017

Sosiaali- ja terveydenhuollon työnjako on eriytynyttä ja asiakaslähtöisyyden toteutuminen edellyttää työn uudelleenjakoa. Näin todetaan tänään 22. syyskuuta julkistetussa selvityksessä. Uudessa työjaossa tavoitteena tulee olla kaikkien sote-ammattiryhmien osaamisen maksimointi osana hoidon ja palvelun toteuttamista.

Tutkimushankkeessa toteutettiin kaksi laajaa kirjallisuuskatsausta, dokumenttianalyysi, empiirinen kysely, asiantuntijahaastattelu sekä rekisteritutkimus. Nykyisen, ammattiryhmälähtöisen työnjaon riskinä on työn päällekkäisyys sekä asiakkaan näkökulmasta aukot hoidossa ja palveluissa.  Näiden aukkojen suurin aiheuttaja on tietämättömyys toisten ammattiryhmien tai organisaatioiden toiminnasta ja tehtävistä. Lyhyellä aikavälillä tulisikin kehittää työnjaon kokeiluja ja toimintamalleja, joissa ammattiryhmien perinteisiä tehtävänkuvia voidaan ylittää ja ammattiryhmien limittynyt työ on mahdollista.

Jatkossa myös sote-työnjako edellyttää valtakunnallista ohjausta

Valtakunnallista ohjausta tarvitaan esimerkiksi ammattipätevyyksien määrittelyyn sekä perus- ja täydennyskoulutuksissa tuotettavan ammattilaisten osaamisen määrittelyyn. Valtakunnallisella ohjauksella voidaan yhdenmukaistaa toimintoja sekä vakiinnuttaa muutostilanteessa uusia käytäntöjä. Toisaalta mielekäs työnjako ja asiakaslähtöisen tavoitteen saavuttaminen edellyttävät, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattiryhmillä ja organisaatioilla olisi riittävät mahdollisuudet työnjaon paikalliseen sopimiseen. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristöt ovat hyvin monimuotoisia jo väestön erilaisten terveystarpeiden, maantieteellisten tekijöiden sekä työvoiman saatavuuden näkökulmasta.

Jatkossa tulisi kiinnittää erityistä huomiota siihen, miten henkilöstörakenne vastaa tehokkaasti alueen väestön sosiaali- ja terveystarpeisiin sekä hyödyntää ammattiryhmien osaamista parhaalla mahdollisella tavalla.

Sote-työnjaon kannalta on ajankohtaista huomioida myös työn automatisaation ja robotisaation mahdollisuudet ja vaikutukset. Lisäksi työnjaon kehittäminen edellyttää, että sosiaali- ja terveydenhuollossa on käytössä yhteiset tietojärjestelmät.

Selvityksen on laatinut Itä-Suomen yliopiston koordinoima tutkimuskonsortio, johon kuuluivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Demos Helsinki. Työ toteutettiin osana valtioneuvoston vuoden 2016 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa. Tutkimuksen ohjausryhmää johdettiin sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Selvitys

Lisätietoa valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnasta tietokayttoon.fi

Lisätietoja: yliopistonlehtori, dosentti Mari Kangasniemi 040 355 3624 mari.kangasniemi(at)uef.fi sekä neuvotteleva virkamies Salme Kallinen (STM), p. 0295 163 290 salme.kallinen(at)stm.fi.