Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Perusturvan uudistus asiantuntijuudella ja yhteisellä pohdinnalla eteenpäin

Julkaisuajankohta 13.3.2018 15.30
Projektiryhmä kokouksessaan 7. maaliskuuta 2018
Projektiryhmä kokouksessaan 7. maaliskuuta 2018

Perusturvan ja toimeliaisuuden kokonaisuudistusta viedään eteenpäin asiantuntijuuden voimin. Projektiryhmässä on vahvaa osaamista useista ministeriöistä ja asiantuntijalaitoksista.

Projektiryhmä kokoontuu joka toinen viikko ja paneutuu tehtävänsä mukaisesti sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen valmisteluun eri teemoista ja näkökulmista. Yhteisiksi ilmiöiksi on tunnistettu kestävyys, kannustavuus ja oikeudenmukaisuus sekä ihmisten elämänkulkuun liittyvinä osaaminen, työ, toimeentulo ja asuminen. Projektiryhmä on kokouksissaan työstänyt ja tarkastellut näitä teemoja sekä kaiken perustana olevia arvoja ja ihmiskäsitystä.

Projektiryhmässä on runsaasti kokemusta ja näkemystä suurten uudistusten valmistelusta. Tiedon tuominen päätöksenteon käyttöön on kaikkien tavoite, ja sen toteutus on keskusteluttanut projektiryhmää. Samoin on pohdittu päätöksenteon kohdentamista laajoihin kysymyksiin - helposti pysähdytään tarkastelemaan yksittäisiä kysymyksiä. Projektiryhmän kattava asiantuntijuus mahdollistaa teemojen monipuolisen tarkastelun. Mukana on sosiaalipolitiikan ja sosiaalivakuutuksen asiantuntemuksen lisäksi osaamisen, työelämän, talouden ja asumisen vahvaa osaamista ja kokemusta.

Projektiryhmän työskentelytapa poikkeaa tavanomaisesta työryhmätyöskentelystä. Usein työn alkaessa muodostetaan loppuraportin runko ja sen pohjalta jaetaan työalueet, joita työstetään tekstinä. Sosiaaliturvan uudistamisessa on lähdetty ilmiölähtöisesti pohtimaan, mihin kysymyksiin tulisi vastata. Teemoja käsitellessä tärkeä rooli on yhteisellä pohdinnalla ja tiedon kiteyttämisellä sekä visualisoinnilla. Tämä on uudenlaista työtapaa, joka muodostaa nykyaikaan istuvaa tiedon käytön mallia.            

Projektiryhmän työhön on tullut mukaan myös Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkimusjohtaja Essi Eerola. Hän on yksi perusturvan ja toimeliaisuuden uudistushankkeen selvityshenkilöistä. Jokaisella selvityshenkilöllä on oma räätälöity tehtävänsä. Essi Eerola osallistuu projektiryhmän työhön ja hankkeessa työstettävien vaihtoehtojen ja mallien valmisteluun kannustinvaikutuksien sekä julkisen talouden kestävyyden näkökulmasta. Eerolan lisäksi hankkeelle on asetettu kaksi muuta selvityshenkilöä. Tulevaisuustutkija Leena Ilmola muodostaa ihmislähtöisen järjestelmän synteesimallin, ja professori Juho Saari tarkastelee yhteiskunnallisen eheyden ja sosiaalisen etäisyyden teemoja projektiryhmän valmistelutyön tueksi.

Perusturvan ja toimeliaisuuden uudistushankkeen projektiryhmä

Projektipäällikkö Liisa Heinämäki, valtioneuvoston kanslia             
Tutkimusjohtaja Essi Eerola, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus
Johtaja Pauli Forma, Työterveyslaitos
Neuvotteleva virkamies Virpi Hiltunen, opetus- ja kulttuuriministeriö                   
Finanssineuvos Ulla Hämäläinen, valtiovarainministeriö                 
Yhteiskuntasuhteiden johtaja, professori Olli Kangas, Kansaneläkelaitos
Pääjohtaja Antti Koivula, Työterveyslaitos
Hallitusneuvos Tiina Korhonen, työ- ja elinkeinoministeriö
Tutkimusprofessori Pasi Moisio, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Erityisasiantuntija Kaisa Oksanen, valtioneuvoston kanslia             
Hallitussihteeri Anna Saarinen, ympäristöministeriö   
Johtaja Liisa Siika-aho, sosiaali- ja terveysministeriö 
Neuvotteleva virkamies Ilkka Turunen, opetus- ja kulttuuriministeriö        

Hankkeen perustiedot
Selvityshenkilöitä mukaan perusturvan uudistamiseen
Asettamispäätös selvityshenkilöistä