Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Keskustelutilaisuus Pikkuparlamentissa 15. helmikuuta
Rakennusaineita tulevaisuuden sosiaaliturvaan: luottamusta, huolenpitoa ja aitoa kohtaamista

Julkaisuajankohta 6.3.2018 16.45
Rakennusaineita tulevaisuuden sosiaaliturvaan: luottamusta, huolenpitoa ja aitoa kohtaamista

Toimi-hanke järjesti avoimen keskustelutilaisuuden tulevaisuuden sosiaaliturvasta Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa torstaina 15. helmikuuta. Useammassa puheenvuorossa esille nousivat ajatukset molemminpuolisesta luottamuksesta, huolenpidosta elämän vaikeissa tilanteissa sekä yhden luukun periaatteesta.

Keskeiseksi hyvinvoinnin perustaksi määrittyi turvallisuudentunne. Keskustelun kysymyksiin oli mahdollisuus vastata myös verkossa viikon ajan. Samat teemat toistuvat verkkokyselyn kommenteissa. Verkkokyselyyn vastauksia saatiin n. 230, ja niitä analysoidaan vielä tarkemmin.

Kun turvallisuudentunne särkyy tai siihen tulee särö, tarvitaan turvaverkkoa. Verkon tulisi olla niin tiivis, ettei kukaan tukea tarvitseva putoaisi väliin. Sosiaaliturvajärjestelmän olisi oltava tasapuolinen, mutta mitä tasapuolisuus tarkoittaa? Annetaanko kaikille saman verran vai kullekin harkinnan mukaan? Myös nämä kysymykset mietityttivät keskustelutilaisuudessa.

Toimi-hankkeessa uusia malleja lähdetään rakentamaan puhtaalta pöydältä. Tämä ajatus sai keskustelijoiden joukossa laajaa kannatusta:
- Jos aloittaisin järjestelmän rakentamisen alusta, kuvittelisin sen tyhjäksi taloksi, josta kaiken palvelun saisi saman katon alta. Taloon kokoonnuttaisiin pohtimaan tarpeet yhdessä eikä päällekkäisyyksiä tulisi.
- Leikkimielellä olen usein sanonut, että koko vanha järjestelmä tulisi räjäyttää.
- Nykyinen järjestelmä on aivan mahdoton tilkkutäkki, uusi tulisi rakentaa tyhjältä pöydältä.

Verkossa kirjoitettua: ”Aloittaisin selkeydestä, läpinäkyvyydestä ja passivoitumisen ehkäisemisestä. Sellaisista asioista, jotka luovat kaikille luottamusta aiheeseen on sitten vähäosaisempi tai varakkaampi.”

Toisaalta muistutettiin, ettei kaikkea vanhaa tulisi hylätä. Erään tilaisuuteen osallistuneen mukaan pitäisi katsoa myös taaksepäin ja palauttaa vanhoja hyviä käytänteitä nykyaikaan sopiviksi muokattuina. Verkossa pohdittiin vastuiden ja oikeuksien tasapainoa ja yhteisöllisyyttä: ”Kartoittaisin mitkä asiat ovat sellaisia joiden hoitaminen yhteisesti maksettavasta pussista on tarpeen ja hyödyttäisi kaikkia. Selvittäisin mitä jokainen yksilö voisi itse tehdä oman itsensä eteen.”

Huolenaiheeksi keskustelussa nousi aidon kohtaamisen vähäisyys. Keskustelijoiden mukaan ihmisiä ohjataan liikaa verkkopalveluihin, vaikka todellisena tarpeena olisi kohdata myötätuntoinen ihminen. Järjestelmän tulisi olla ihmistä varten, ei toisinpäin. Uudelta järjestelmältä odotetaan luottamusta ja mahdollisuuksia tiukan kontrollin sijaan. Verkkovastaajan viestissä tämä kiteytyy: ”Ennen kaikkea kohtaamisesta aloittaisin. Miten henkilö saa sosiaaliturvajärjestelmän kohdalla ihmisarvoista palvelua, joka tukee ja antaa vinkit uusille positiiviselle ratkaisuille.”

Lisäksi keskustelussa pohdittiin muun muassa sosiaaliturvajärjestelmän byrokraattisuutta, hyvien käytäntöjen soveltamista, järjestelmän joustavuuden merkitystä sekä uuden mallin kehittämistä siten, että järjestelmä on taloudellisesti kestävä.

Toimi-hanke kiittää kaikkia keskusteluun paikan päällä ja verkossa osallistuneita! Keskustelun paikkoja tulee jatkossakin työn edetessä.

Video: Millaista sosiaaliturvaa tulevaisuudessa tarvitsemme?