Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Valtio takaa koronavirusrokotteiden vakuuttamisen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 14.1.2021 13.18
Tiedote 7/2021

Vakuutustakuu myönnetään Suomen Keskinäiselle Lääkevahinkovakuutusyhtiölle. Vakuutustakuun määrä on 27 miljoonaa euroa. 

Suomen Keskinäiselle Lääkevahinkovakuutusyhtiölle annetaan vastavakuuksia vaatimatta 27 miljoonan euron valtiontakuu koronavirusrokotteen vakuuttamiseksi ajalle 1.1.2021-31.12.2021. 

Vakuutustakuu kattaa vakuutusyhtiön lääkevahinkovakuutuksesta korvattavat henkilövahingot, jotka johtuvat koronavirusrokotteista.

Valtiontakuu myönnetään, koska jälleenvakuutusta ei ole saatavilla markkinoilta kohtuullisin ehdoin. Takuun saaminen mahdollistaa sen, että Lääkevahinkovakuutusyhtiö voi vakuuttaa koronavirusrokotteesta mahdollisesti aiheutuvat henkilövahingot samalla tavalla kuin muidenkin rokotteiden kohdalla.

Valtiontakuusta peritään 270 000 euron suuruinen takuumaksu. Lääkevahinkovakuutusyhtiö vastaa itse kolmen miljoonan euron omapidätysrajan alle jäävistä ehtojen mukaisista vahinko- tai sarjavahinkokohtaisista korvauksista. Vakuutuksen enimmäismäärä on omapidätyksen ja vakuutustakuun yhteismäärä eli 30 miljoonaa euroa. Vakuutustakuusta huolimatta vakuutuskorvausten maksamisesta vahinkoa kärsineille vastaa aina vakuutusyhtiö.

Laki valtiontakuusta koronavirusrokotteen vakuuttamiseksi tuli voimaan 1.1.2021. Lain mukaan valtioneuvosto voi myöntää valtiontakuun vakuutusyhtiön antamalle henkilövakuutukselle siltä osin kuin siitä korvataan koronavirusrokotteiden aiheuttamia henkilövahinkoja. 

Lisätietoja:

hallitussihteeri Saara Rahko, p. 029 516 3126
johtaja Hannu Ijäs, p. 029 516 3248