Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

EU-maiden johtajat sopivat EMU:n kehittämisestä

Valtioneuvoston viestintäosasto
29.6.2018 17.30
Tiedote 340/2018
Kuva: Euroopan unioni

EU-maiden johtajien Eurohuippukokous saavutti tänään perjantaina 29. kesäkuuta merkittävää ja Suomen kantojen mukaista edistymistä Euroopan talous- ja rahaliitto EMU:n kehittämisessä. EU-johtajat kokoontuivat lisäksi ilman Britanniaa tarkastelemaan, miten valmistautuminen Britannian eroon ja uuteen suhteeseen EU:n kanssa etenee.

EU-maiden johtajien Eurohuippukokous saavutti tänään perjantaina 29. kesäkuuta merkittävää ja Suomen kantojen mukaista edistymistä Euroopan talous- ja rahaliitto EMU:n kehittämisessä. EU-johtajat kokoontuivat lisäksi ilman Britanniaa tarkastelemaan, miten valmistautuminen Britannian eroon ja uuteen suhteeseen EU:n kanssa etenee.

”Suomen strategiset tavoitteet EMU:n kehittämisessä koskevat etenkin pankkiunionin loppuunsaattamista, pankkien ja valtioiden kohtalonyhteyden katkaisemista sekä velkajärjestelymenettelyiden luomista osana Euroopan vakausmekanismin kehittämistä. Tavoittelimme kokouksessa hyvää kokonaisratkaisua ja selkeitä toimeksiantoja valtiovarainministereistä koostuvalle euroryhmälle. Nämä tavoitteet saavutettiin,” pääministeri Juha Sipilä totesi tyytyväisenä.

Eurohuippukokous sopi pankkiunionista, että valtiovarainministerit alkavat valmistella tiekarttaa jouduttaakseen neuvotteluita yhteisestä talletussuojasta.

”Suomi pitää yhteistä talletussuojaa tärkeänä elementtinä pankkien ja valtioiden kohtalonyhteyden katkaisemiseksi, kunhan siihen voidaan siirtyä reilulta pohjalta. Korostin kokouksessa, että riskejä tulee vähentää ripeästi etenkin tervehdyttämällä pankkijärjestelmää tietyissä maissa sekä parantamalla riskien hallintaa valtionlainojen osalta. Näkemyksillemme on tukea myös muissa jäsenmaissa,” pääministeri Sipilä kertoi.

Eurohuippukokous sopi myös toisesta merkittävästä seikasta, Euroopan vakausmekanismin kehittämisestä. EVM:n kehitystyö jatkuu euroryhmän piirissä, ja päämiehet palaavat asiaan viimeistään joulukuun huippukokouksessaan.

”Varmistimme, että myös meille tärkeiden hallittujen velkajärjestelyjen osalta edetään. Tämä on merkittävä saavutus ja olen sopuun erittäin tyytyväinen. Sovimme myös, että pankkien kriisinratkaisurahaston tueksi luodaan tukijärjestely osana Euroopan vakausmekanismia. Suomen vastuut eivät kasva, mutta pankkiunioni vahvistuu,” pääministeri Sipilä sanoi.

Huippukokous sopi lisäksi, että euroryhmä jatkaa keskustelua siitä, mitä ehdotettu eurobudjetti voisi olla. Suomi ei näe erillistä eurobudjettia tarpeellisena.

”Suomi ei näe tällaista uutta järjestelyä tarpeellisena. Omien kokemustemme perusteella terve julkinen talous on parasta varautumista yllättäviin, ulkoisiin talousshokkeihin. Terveempi rahaliitto saavutetaan rakenneuudistuksilla ja vastuullisella talouspolitiikalla, pääministeri Sipilä totesi.

EU-johtajat kiirehtivät Britanniaa

Ilman Britanniaa kokoontunut Eurooppa-neuvosto ilmaisi huolensa siitä, että vielä ei ole tapahtunut merkittävää edistymistä Irlantia/Pohjois-Irlantia koskevan varajärjestelyn osalta. Eurooppa-neuvosto vaati tehostamaan toimia, jotta Britannian erosopimus voidaan tehdä mahdollisimman pian ja erosopimus voi näin tulla voimaan määräpäivänä. Lisäksi Eurooppa-neuvosto vaati Britannialta selkeämpää kantaa EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta sekä realistisia ja toteuttamiskelpoisia ehdotuksia niiden osalta.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

Pääministeri Sipilän tiedotustilaisuus Brysselissä 29.6.: osa 1, osa 2, osa 3

Kuvia kokouksesta