Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Pääministerin keskustelutilaisuudessa haetaan ratkaisuja ja konkreettisia toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi

Valtioneuvoston viestintäosasto
4.12.2018 13.00
Tiedote 573/2018

Ilmastotekoja on tehtävä enemmän ja nopeammin kaikkialla maailmassa ilmaston lämpenemisen rajoittamiseksi 1,5 asteeseen. 150 vaikuttajaa yhteiskunnan eri sektoreilta keskustelee suomalaisista ilmastoteoista Juha Sipilän koolle kutsumassa seminaarissa 10. joulukuuta Säätytalossa.

”Suomella on hyvät mahdollisuudet kasvaa kokoaan suuremmaksi ilmastotoimijaksi. Tutkimus- ja kehitystyömme tuottaa maailmanluokan ratkaisuja tulevien sukupolvien hyväksi. Seminaarissa kuulemme huippuasiantuntijoita ja keskitymme konkreettisiin toimiin. Tilaisuus evästää aloitettani luoda vaalikaudet ja puoluerajat ylittävää yhteisymmärrystä Suomen ilmastopolitiikasta”, kertoo Sipilä.

Suomalaisia ilmastotekoja – Enemmän ja nopeammin -seminaarin asiantuntijapuheenvuoron avaa akateemikko Markku Kulmala Helsingin ylipistosta. Kulmalan aiheena on kokonaisvaltainen kansainvälinen järjestelmä hiilinielujen ja muiden ilmastovasteiden todentamiseen. Keskustelua jatkaa Sitran johtaja Mari Pantsar aiheella skaalattavat ratkaisut ilmastonmuutoksen torjunnassa. Pantsar esittelee olemassa olevia teknologiaratkaisuja ja niiden vaikutuksia ilmastonmuutoksen hillintään.

Tilaisuudessa lanseerataan valtioneuvoston kanslian kansalaisille suunnattu Sitoumus 2050 -palvelu, jonka avulla jokainen voi tehdä henkilökohtaisen suunnitelmansa sekä sitoutua oman hiilijalanjälkensä puolittamiseen. Palvelun taustalla on Sitran Elämäntapatesti, jota on tehty jo yli puoli miljoonaa kertaa. Palvelusta kertoo johtava asiantuntija Anu Mänty valtioneuvoston kansliasta.

St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen puhuu tilaisuudessa ilmastotoimien vaikuttavuudesta ja skaalautuvuudesta: pelkästään Suomen tai EU:n hiilineutraalius ei riitä, ja hiilineutraaliutta on tavoiteltava myös globaalissa mittakaavassa. Varman toimitusjohtaja Risto Murto päättää asiantuntijapuheenvuorot aiheenaan sijoittaminen ja ilmastonmuutos.

Keskustelua ilmastoteoista käydään myös ryhmäkeskusteluissa. Ryhmien moderaattoreina toimivat Business Finlandin johtokunnan puheenjohtaja Pertti Korhonen, Lahden kaupungin ympäristöjohtaja Saara Vauramo ja S-pankin vastuullisen sijoittamisen johtaja Mika Leskinen.

Seminaarin juontaa valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski.

Tilaisuuden ohjelma

Seminaaria voi seurata suorana verkkolähetyksenä osoitteessa vn.fi/live ja sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #ilmastotekoja #ilmastonmuutos

Lisätietoja: erityisasiantuntija Susanna Perko, p. 050 570 7591 ja pääministerin erityisavustaja Kari Jääskeläinen p. 0295 160 544, valtioneuvoston kanslia