Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Kaikki sairaanhoitopiirit saivat korona-avustusta

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 24.11.2020 10.37
Tiedote

Hallitus myönsi vuoden 2020 neljännessä lisätalousarviossa sairaanhoitopiireille 200 miljoonaa euroa avustusta koronaepidemiasta aiheutuneiden kustannusten ja alijäämän kompensoimiseksi. Valtiovarainministeriö päätti avustuksista 24.11.2020.

Avustusta oli mahdollista saada vain hakemuksesta. Sitä myönnettiin kaikille sairaanhoitopiirin kuntayhtymille, joita on 20.

Avustusta voi saada vain toteutuneisiin kustannuksiin. Sitä myönnettiin keskimäärin 36 euroa asukasta kohden. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) sai sekä euromääräisesti että asukasta kohden suurimman summan – 71 miljoonaa euroa eli 42 euroa per asukas. Asukasta kohden pienin summa, 30 euroa, myönnettiin Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirille. 

Avustukset maksetaan sairaanhoitopiireille joulukuussa 2020.

Myönnetty avustus on yleisavustus koronaepidemiasta 16.3.2020 jälkeen sairaanhoitopiirille aiheutuneiden kustannusten ja alijäämän kompensoimiseksi. Sairaanhoitopiireille on aiheutunut koronaepidemian vuoksi kustannuksia muun muassa varautumisesta, torjunnasta, potilaiden hoidosta ja irtaimiston hankinnasta. Myös tuloissa on tapahtunut vähentymistä, kun toimintoja on jouduttu lykkäämään eikä palveluita ole tuotettu siten kuin normaaliolosuhteissa. 

4/5 avustuksesta jaettiin sairaanhoitopiirin asukasmäärän ja 1/5 sairaanhoitopiirissä toteutuneiden koronatartunnan saaneiden potilaiden hoidosta 31.8.2020 mennessä aiheutuneiden tehohoitovuorokausien, vuodeosastohoitovuorokausien sekä sairaanhoitopiirissä koronavirustartunnan toteamiseksi tehtyjen testien määrän perusteella. Hoitovuorokausien ja testimäärien avustusosuudet ovat tasasuuret. 

Lisäksi avustuksen myöntämisen perusteena otettiin huomioon Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille aiheutuneet kustannukset terveydenhuollon henkilökunnan lähettämisestä Ahvenanmaan maakuntaan koronaepidemian hoitamiseksi. Jakoperusteina käytetyt tiedot perustuvat sairaanhoitopiirien hakemuksissa ilmoittamiin tietoihin.

Sairaanhoitopiirien avustus on osa koronaepidemiaan liittyviä valtion kuntataloudelle kohdentamia tukitoimenpiteitä. Sairaanhoitopiirien tukemiseksi on käynnistetty myös toinen avustushaku, josta hallitus päätti vuoden 2020 seitsemännessä lisätalousarvioesityksessä. Tarkoitukseen on varattu toiset 200 miljoonaa euroa. Sen hakuaika päättyi 20.11.2020. Päätökset tehdään vielä kuluvan vuoden joulukuussa, jos eduskunta hyväksyy lisätalousarvioesityksen esitetyn mukaisesti. 

Lisätietoja:

neuvotteleva virkamies Ville Salonen, puh. 0295 530 388, ville.salonen(at)vm.fi
hallitusneuvos Minna-Marja Jokinen, puh. 0295 530 018, minna-marja.jokinen(at)vm.fi

Hallintopolitiikka Kunta-asiat